Новини от Пловдив » България » Съдят кмета Иван Тотев заради сделката за зоопарка
България Пловдив Съд и Прокуратура

Съдят кмета Иван Тотев заради сделката за зоопарка

Иван Тотев
Иван Тотев

Специализираната прокуратура „Антикорупция“ към СГП подгони кмета на Пловдив Иван Тотев заради нарушенията в сделката за изграждане на зоологическата градина.

Обвинението внесе в Окръжния съд в Пловдив обвинителен акт срещу Иван Тотев – кмет на община Пловдив, Димитър Кацарски – заместник кмет на община Пловдив и Димитър Колев – кмет на район „Западен“ в община Пловдив за престъпление по служба, извършено от тримата в съучастие, от което са настъпили значителни вредни последици и случаят е особено тежък, подчертават от прокуратурата.

Досъдебното производство по случая е образувано на 3 декември 2016 г. от Окръжната прокуратура в Пловдив. На 15 ноември обаче главният прокурор Сотир Цацаров разпореди раследването да се поеме от специализираното звено „Антикорупция”.

Проверката засяга периода от 30 април 2014 г. до 29 юли 2015 г., когато като длъжностно лице и възложител на обществени поръчки, кметът на Пловдив Иван Тотев е нарушил служебните си задължения при изграждането на новата зоологическа градина. Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя „Запрянови 03“ ООД в нарушение на ЗОП. Освен това тази процедура е проведена и без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено – стойностна сметка за проекта.

Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на Зоопарка – „Запрянови 03” ООД.

Това Иван Тотев е сторил с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 689 869.70 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив. Настъпили са значителни вредни последици и от неимуществен характер. Формирано е недоверие в обществото към разходването на бюджетните средства на община Пловдив при извършване на дейности от обществено значение, както и съмнение в публичността и прозрачността на разпределяне на бюджетните средства.

На съд са предадени и съучастниците на Иван Тотев – заместникът му Димитър Кацарски и кметът на район Южен Димитър Колев, които са действали като помагачи и умишлено са улеснили кмета на община Пловдив да извърши престъплението.

Заместник-кметът Кацарски е бил назначен от Иван Тотев за Председател на комисия за провеждането на открита процедура по реда на ЗОП за избор на изпълнител за извършване на строително – монтажните работи по обект „Зоокът – Пловдив“. В нарушение на ЗОП, като председател на комисията, на 28.07.2014 г. Кацарски е предложил на кмета Иван Тотев откритата процедура да бъде прекратена. По този начин Кацарски е дал възможност на кмета на община Пловдив да открие друга процедура – договаряне без обявление.

Обвинението на Колев е за това, че на 28 юли 2015 г. като длъжностно лице, умишлено улеснил кмета на общината Иван Тотев в извършването на престъпление по служба. Това е станало като е сключил договор за упражняване на консултантска дейност и строителен надзор при липсата на предпоставките за това, а именно : без Район „Западен“ да е страна по Договор за строителство, сключен между Възложителя – Община Пловдив и Изпълнителя – „Запрянови 03“ ООД с предмет строително – монтажни работи на обект „Реконструкция и модернизация на „Зоокът” – гр. Пловдив”; – без Район „Западен“ да е Възложител по смисъла на чл.161, ал.1 от ЗУТ. и без Район „Западен“ да има качеството на участник в процеса на строителството по смисъла на чл.160 от ЗУТ. 

По този начин Колев е дал възможност на Тотев на 29 юли 2015 г. да започне строеж по смисъла на чл. 157, ал.1 от ЗУТ. За начало на строежа съобразно издаденото разрешение за строеж се счита денят на съставяне на протокола за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво, а когато такъв не се изисква – датата на заверка на заповедната книга.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 000 лева. Колев и Кацарски са е с мярка за неотклонение „Подписка“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...