майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Свят » Балкани » Македонският министър на отбраната заби шамар на Москва
Балкани Мнения

Македонският министър на отбраната заби шамар на Москва

Радмила Шекеринска
Радмила Шекеринска

Дипломатически скандал избухна между Русия и Македония след интервю на македонския министър на отбраната Радмила Шекеринска за стратегическата цел на съседката ни да влезе в НАТО.

„Влиянията, които се намесват в тази стратегическа цел, не са полезни и не са приятелски“, казва военният министър Радмила Шекеринска в интервю за Bloomberg (Блумбърг) от Скопие. Публикацията е от 7 август. Министърът е цитирана и с думите „руски опити за намеса в ключови области“.

Говорителката на руското МВнР Мария Захарова определи вчера обвиненията „за руска намеса във вътрешните работи на Република Македония като напълно неоснователни“. Захарова призова „Блумбърг“ да публикува пълния запис от разговора с Радмила Шекеринска.

„Министерството на отбраната няма никакво намерение да се меси в работата нито на домашните, нито на чуждите медии. Поради тази причина няма да коментираме искането на руското МВнР за публикуване на пълния запис от разговора с Агенция Блумбърг, съобщават от министерството на Шекеринска пред МКД. Оттам уточняват, че „Шекеринска е дала изявления и пред други медии, които са публични“.

„Позицията на правителството, както и на самата Шекеринска относно стратегическата цел на страната за членство

в НАТО и добри отношения с партньорските държави, както и с Русия, е много ясна“, казват още от министерството на отбраната в Скопие.

Ето какво точно каза министърът Шекеринска в това интервю пред Блумбърг:

– „Видяхме някои изтичания на информация, дори преди правителството да бъде избрано, за руски опити за намеса в ключови области на политиката и сигурността. Изпитваме тревоги за това. Вярваме, че членството на Македония в НАТО може да сложи край на тези опити“.

След като премина през първата смяна на лидерството от над десетилетие през юни, страната с 2 млн. население се опитва да съживи усилията си за присъединяване към Европейския съюз и НАТО. Това обаче предизвика протести. 

Като част от този стремеж правителството на министър-председателя Зоран Заев се опитва да възстанови регионалните отношения, след като обвини предишната администрация, че целенасочено е подхранвала спора с Гърция около името на страната, датиращ от 1991 г.. Заради спора Гърция блокира опитите на съседката си да се присъедини към НАТО. Важна стъпка е и подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България в Скопие. 

Русия продължава да се противопоставя на разширяването на НАТО в Европа, пример бе и отношението към най-новия член на Алианса Черна гора.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...