майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Мнения » Нов генерален директор на БНТ – въпросите, които не чухме
Мнения

Нов генерален директор на БНТ – въпросите, които не чухме

Евгений Тодоров
Евгений Тодоров

БНТ вече има нов генерален директор – да му е честито.
На неговия избор беше отделено значително медийно внимание, за БНТ това си беше ПР, за други медии –повод за клюки.
Както и при други избори, кандидатите неистово искаха да се харесат не с реформи – реформите основно бяха от типа къде се премести „По света и у нас” и „Панорама”, а с популистки идеи за нови и нови програми.
На гърба на данъкоплатеца, разбира се. Каменаров, слава богу, беше един от малкото реалисти.
Многобройните синдикални организации в БНТ, макар и в ролята на спящи клетки, сигурно са следели внимателно дали някой от кандидатите да не изкаже най-еретичната мисъл – да зададе въпроса защо БНТ има многократно повече служители от конкурентните медии?
Каменаров елегантно маркира този проблем, но отхвърли мисълта за съкращения. Щял да се бори с някакви „дисбаланси” по не знам си какъв начин. Вероятно и ще управлява по този „елегантен” начин.
Дали Гарелов не го включиха в играта нарочно – за да отклони с постоянно притопляната му биография вниманието от далеч по-важни неща?
А кои, според нас, са важните неща?
1. Какво представлява „обществена медия”? В ЗРТ уж е описано, но програмата постоянно поставя въпроси. Например – дали една футболна среща или друго спортно състезание на другия край на света е обществено значимо и трябва да се харчат парите на данъкоплатците? Тоест, най-общо казано, какъв процент от програмата на БНТ прилича на програма на една търговска телевизия? Респективно – какъв тогава е смисълът да се харчат 70 милиона?
2. Има различни модели обществени телевизии, в някои от тях няма даже новини, защото се смята, че това е търговска програма, но едва ли има друга телевизия, чиито нов директор да заявява, че ще развива „развлекателни програми”. Може би утре ще имаме Обществен Биг Брадър и Обществена еротична програма. Има страни, в които се правят програмни ревизии на обществените телевизии и даже се е налагало да се връщат милиони от бюджета, когато се оказва, че са изхарчени не за обществени дейности.
3. Какво става с Фонд „Радио и телевизия”, който би трябвало да осигури финансова независимост на обществените медии? 19 години Фондът виси като мъртво тяло в ЗРТ и всички се правят, че не го виждат. Властта не иска да изпуска верижката, на която държи БНТ и БНР, а обществените медии не искат да се изправят лице в лице с най-страшния проблем, който ще възникне, ако започнат да се събират пари от гражданите – огромна част от тях ще заявят, че не дават и два лева за каузата. Че не гледат и не искат да гледат БНТ.
4. Кой трябва да избира генералните директори? Защо това да не бъде истински независим обществен съвет, а не членове на СЕМ, назначени по квоти – институционални и партийни?
5. Как БНТ трябва да реагира на все по-често избухващите етнически конфликти? Къде са специализирани програми за малцинствата, записани в ЗРТ? Къде са програмите, даващи пример за толерантност, а не на насилие? Кога в БНТ ще видят, че в България има расизъм и фашизъм и че нещата трябва да се казват ясно и отговорно? Трябва ли да набият някой водещ, за да се види, че има проблем?
6. Основна функция на обществените медии е образователната. Къде са образователните програми – при положение, че качеството на образованието в България не е от най-добрите?
7. Какво стана с прочутата цифровизация? Колко милиони плаща БНТ за цифрово разпространение на 4-те си програми и до колко души достига? Има ли региони в България, където няма цифров сигнал и хората гледат не БНТ, а гръцка телевизия – примерно?
8. Не чухме от Каменаров думата „децентрализация”. Той спомена, че БНТ2 ще става културна програма. А какво ще правят телевизионните центрове с няколкостотин души персонал? Култура? Да не би хората извън София да нямат други проблеми освен проблемите на операта, театъра и модерното изкуство?
9. Какъв е рейтингът на трите „съпътстващи програми”? Нужни ли са след като често едно и също предаване върви по две от тях? Или смисълът е да се оправдаят разходите за повече хора и разходи за цифрово разпространение?
10. Защо повечето кандидати –вкл.Каменаров, бяха популярни имена и лица, докато далеч по-гледаните частни телевизии се ръководят от напълно неизвестни хора – даже незнаещи български. Дошли от отдел „Продажби” на някакви словашка или словенска телевизия? И постигащи далеч по-добри рейтинги, а често и по-добри чисто обществени програми?
11. И най-важният въпрос – на чия страна трябва да бъде БНТ – на обществото или на статуквото? Разбрахме, че новият директор пак ще сменя „опаковката“. А съдържанието?

 

Евгений Тодоров, zaprehoda.blog.bg

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...