Quantcast
Майонеза Краси
Новини Пловдив » Важно » Реакции: Логото на Пловдив 2019 – от слонско дупе до макарони
Важно Култура Пловдив

Реакции: Логото на Пловдив 2019 – от слонско дупе до макарони

Както и програмата, така и новото ни лого побират в себе си всичко, което обичаме в Пловдив, и с което се гордееем – от хълмовете, хилядолетните сводове и арки, Античния театър, Римския стадион, реката, през къщите, храмовете, калдъръма, керемидите, българската кирилица и най-вече богатата ни многопластова история. И всичко това заедно в един символ. Това е и най-голямата провокация и трудност – да бъдем наистина #заедно културна столица на Европа“. С това обяснение беше представено официалното лого на „Пловдив – европейска столица на културата 2019“

На сайта си фондацията публикува кратък клип, който показва вдъхновението за новия графичен знак, а веднага след това се появиха и първите коментари. Има положителни, но се набиват на очи негативните, изпълнени със сарказъм. 

Фейсбук страницата „Plovdiv / Пловдив в снимки“ заяви, че

логото е избрано без конкурс и че прилича на „сноп макарони“. 

За пореден път, беше подминато мнението на гражданите на Пловдив, коментират на страницата. И потчертават че графичният знак е избран без конкурс, без гласност, без допитване. „Беше натресено – в случая изборът на логото за представителството на Пловдив като столица на културата. Градът на творците, на художниците ще се представя със сноп макарони. Така ще се случи с проекта за централния площад, за мост на Марица, за Голямата базилика, така беше за Зоопарка, за Пеещите фонтани, за спирките, за кръговото на Водната палата…. Без конкурс, скришно, потайно… В случая дизайнерите са приели правилото, че колкото картинката е по-проста, тя е по-съвършена. От простотата към съвършенството. В случая това правило просто не работи“, гласят коментарите.

„Наемаш дизайнер, за да свърши работата, която ти не можеш и не разбираш, съответно няма как хора, които не разбират материята, да гласуват кое е най-доброто. Иначе логото е потрес“, коментира възмутен пловдивчанин. 

„Какво толкова се разревахте всички за едно лого не знам, живота ли ви зависи от него, та такава яростна съпротива се появи…“, гласи друг коментар.

Страницата публикува и вариации на новото лого на Пловдив, в което то е стилизирано в различни предмети – от дупе на слон до чадър.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...