Новини от Пловдив » Суматоха » Как да впрегнем силата на утрото
Суматоха

Как да впрегнем силата на утрото

свежо утро
свежо утро

Времето все не ни стига. Ако можем бихме удължили деннощието с час-два, да са смогнем със задачите. Това е проблем пред всеки втори предприемач, чиито бизнес се разраства. Има обаче решение и то се нарича „силата на утрото“. Това е времето, в което умът е най-свеж и липсват дразнители, които да ни разсеят. Откраднатите ранни часове могат да се окажат ключ към подобряването на нашата продуктивност, обяснява експертът по управление на времето Лаура Вандеркам в книгата си „Какво правят най-успелите хора преди закуска“(What The Most Successful People Do Before Breakfast(Portfolio Trade, 2013).

През последните 15 години, президентът на Startbuck, Мишел Гас наглася алармата за 4:30 сутринта. Популярният автор на The Happines Project Гретхен Рубин става в 6 и работи час преди цялото й семейство да се е събудило.

Тук сме събрали ползите от ставането от леглото по-рано. Кето как става:

През сутринта е по-трудно да бъдете разсейвани.

Денят на предприемача се запълва бързо. Ако чакате до следобед или вечерта да свършите нещо смислено за себе си като правенето на упражнения или четенето, е по-вероятно да го премахнете от списъка ви със задачи изобщо, отколкото да го направите. Винаги ще има причини защо не можете да направите нещо за себе си в 16 ч следобед. Тези причини имат по-малка вероятност да съществуват сутрин.

Имате много повече воля рано през деня.

Дори ако не сте сутрешен тип човек може да имате повече воля да се правите със задачите рано сутринта от колкото през по-късните часове. Силата на волята е като мускул, които се изморява от прекалено използване, казва Вандеркам. През деня, докато се справяте с трудни хора, вземате решения и се борите с трафика, вие използвате вашата воля, което ви оставя изтощени към края на деня.

Сутрините ви дават възможност да започнете деня си с позитивна нагласа.

Ако някога сте спали и сте пропуснали алармата си или сте забравили обяда на децата си вкъщи, вие знаете че сте започнали деня си с провал, което може да доведе до лошо настроение и да повлияе на продуктивността в работата. Вандеркам  казва, че събуждането рано ти позволява да започнеш деня с победа и да поставиш ритъм на щастлив и продуктивен ден. Ако мисълта да ставате с изгрева ви кара да се чувствате зле, Вандеркам препоръчва тези 4 стъпки да трансформирате дори нощните птици в сутрешен тип хора.

  1. Направете дневник за времето си.

Vanderkam казва, че една от причините хората да не харесват сутрините е това, че седят до прекалено късно. Тя препоръчва да се попълва дневник за една седмица за времето на всичко, което правите за една седмица. Така ще разберете как използвате времето си най-неефикасно. Когато много хора, които седят късно вечер прегледат дневника си, те често приемат часовете си вечер за прекарани неефективно или заети с нещо, което всъщност не е толкова вълнуващо, подчертава Вандеркам.

  1. Представете си перфектната сутрин.

Представете си че имате по един допълнителен час всеки ден. Бихте ли правили упражнения? Бихте ли чели вестника, вместо да преглеждате само заглавията? „Ставането рано не е само това да напрегнеш себе си. Никога няма да станеш от леглото ако нямаш добра причина да го правиш, смята експертката по управление на времето. 

  1. Планирайте сутрините.

В момента в който решите какво да правите в допълнителното ви време, планирайте как да го осъществите и направете колкото може повече от подготовката вечерта преди да легнете. Примерно ако искате да тренирате, подредете си спортното облекло или пригответе съставките за вашата закуска.

  1. Затвърждавайте навиците си бавно.

Вандеркам казва, че е по-вероятно да натиснете бутона за отлагане на алармата, ако опитате да смените навиците си драстично. Така че пробвайте вместо да си нагласите часовника с 2 часа по-рано, изведнъж го направете всеки ден с по 10 минути, докато не постигнете желаните 2 часа и съответно си лягайте 10 минути по рано всеки ден, за да се не губите от съня си.

Превод и редакция: Иван Кузов

entrepreneur.com

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...