A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Бизнес » Почина създателят на IKEA Ингвар Кампрад
Бизнес Компании Свят

Почина създателят на IKEA Ингвар Кампрад

IKEA Ингвар Кампрад
IKEA Ингвар Кампрад

Основателят на IKEA Ингвар Кампрад почина на 91 г., съобщиха от компанията. „Отиде си не само създателят на един от най-големите работодатели в Швеция, но и човек, който бе активен до края на живота си“, пишат медиите в скандинавската страна.

В края на миналата година Кампрад получи специална награда заради това, че е отворил очите на света за скандинавските езици и култура.

Малцина могат да се мерят с най-популярния милиардер на Швеция, създал компания с присъствие в 40 държави, почти 250 магазина и около 120 000 служители, пише по този повод финансовото издание Dagens Industri. Годишният каталог на IKEA е едно от най-големите печатни издания в света с тираж от почти 200 милиона безплатни бройки на почти 30 езика. В шведската история малцина са от неговата категория, а на международно ниво трудно се сещаме за някой толкова успешен швед предприемач, допълва изданието.

Ингвар Кампрад е роден през 1926 г. като трето поколение имигрант – дядо му и баба му емигрират в Швеция от Германия. Семейството опитва да започне нов живот, купува ферма и се заема с търговия, но не успява и дядо му се самоубива. Баба му оцелява с децата с помощта на роднини, а Ингвар израства в малкото градче Смоланд в среда, повлияна от германската дисциплина и усърдна работа. Баба му идва от беден род в Судетската област в Чехословакия и когато тя е анексирана от Хитлер през 1938 г., това е един от най-радостните дни в живота ѝ, разказва още Dagens Industri. Малкият Ингвар е възпитаван в духа на германски реваншизъм, националсоциализъм и солидна доза антисемитизъм.

В училище има трудности заради дислексията си, но завършва търговска гимназия в Гьотеборг. Още преди да навърши 20 години, вече се занимава с внос на запалки за цигари от Швейцария, строителни материали от Унгария и стоки от различни страни. През 1943 г., когато е едва на 17 години, регистрира Ikea като компания за доставки по пощата. Името на компанията е съкращение от Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd, като последните две думи са името на семейната ферма. Мебелите стават част от асортимента на новото дружество, което първоначално рекламира в земеделски издания, едва през 1948 г. През 1951 г. се появява първият каталог, а през 1955 г. IKEA започва да проектира собствени мебели.

Кампрад инвестира в изложбена зала близо до дома си, която започва да привлича семействата с автомобили. През 1958 г. в нея е открит първият магазин на IKEA, а през 1965 г. отваря врати и първият голям магазин на марката в Стокхолм.

Голямата идея зад успеха на компанията обаче е пакетирането на мебелите, което, от една страна, прави много удобен превоза до дома на клиента, а от друга – спестява на самото дружество множество операции – то просто прехвърля стоката на купувача така, както е опакована от производителя, на когото IKEA е предала чертежите на проекта си.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...