майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Политика » КС: Незаконно депутатите върнаха оставката на Делян Добрев
България Важно Политика

КС: Незаконно депутатите върнаха оставката на Делян Добрев

делян добрев
Делян Добрев

Със 7 на 4 гласа Конституционният съд е обявил за противоконституционно решението на Народното събрание да отхвърли оставката на Делян Добрев като депутат от ГЕРБ.

Предстои решението да бъде публикувано по-късно днес, научи ПловдивПрес.

Решението стъпва на вече дадено тълкуване за мандатите на народните представители по конституционно дело 17 от 2013 г.

Според Конституционния съд след като депутатът подаде молба за оставка, тя не може да не бъде приета от Народното събраниеи той не може да бъде закрепостен да изпълнява публична функция.

Конституционните съдии не са обсъждали факта, че наскоро Добрев оттегли подадената си и неприета от парламента оставка, като посочват, че това са правоотношения между него и органа.

В решението си, което действа занапред, те изрично са посочили, че то не засяга статута на Добрев като народен представител.

Аргументът на КС да обяви за противоконституционен отказа на НС да приеме оставката на Добрев е, че парламентът няма право да преценява дали една оставка е полезна или не, а само да провери дали това е действително изразена воля от народния представител.

КС допълва в своите мотиви, че конституцията не дава възможност на Народното събрание да преценява по целесъобразност подадената оставка, а само да прекрати мандата на депутата.

Според съдиите парламентът е нарушил правото на свободна воля на Делян Добрев и правото му да избира къде да се труди. Конституционният съд не се е занимавал с последващото оттеглянe на оставката на Добрев от 22 декември миналата година.

Сега със статуса на Делян Добрев трябва да се занимае самото Народното събрание, защото не е работа на съдa да решава дали Добрев е или трябва да бъде депутат.

Делян Добрев подаде оставка след избухването на скандала „Кумгейт“, когато стана ясно, че депутатът от ГЕРБ е кадрувал на заместник-кметове и други служители на община Хасково. Те се оказаха негови роднини и близки приятели. Добрев обясни, че това е неговият „дрийм тийм“, но заради атаките на БСП подаде оставка от Народното събрание. Тя обаче безпрецедентно бе отхвърлена от парламента, което провокира БСП да сезира Конституционния съд. В края на декември Добрев оттегли гласуваната оставка, което хвърля парламента в много сложен правно-политически казус.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...