Обичаите, свързани с виното и лозарството ще бъдат представени в изложбата „От Дионис до Трифон Зарезан“, която ще бъде открита утре, 1 февруари от 12,30 часа в Етнографския музей.
В нашия народен календар празникът на Свети Трифон Зарезан се явява приемник на Дионисиевите празници от древността. Дванайсет табла разказват с илюстрации легенди за произхода и култа към Дионис – най-почитания в Тракия бог – покровител на възраждащата се за нов живот природа. От тях става ясно и как езическият бог е наследен от християнски светец и какво е мястото му в църковния ритуал и народните обичаи. Виното е представено като храна и лек за хората, но и като дар от боговете и средство за общуване с тях.
Още траките, населявали земите ни преди векове, били прочути лозари и винопроизводители. В своята поема „Дела и дни“ Хезиод (VІІІ – VІІ в. пр. Хр.) дава съвети за брането на грозде и приготвянето на вино: „Когато Орион и Сириус достигнат до средата на небето, сваляй гроздовете и ги носи у дома. Постави ги на слънце десет дни и нощи, а след това нека пет денонощия да лежат на сянка. На шестия ден напълни съдовете с даровете на Дионис“. /ПловдивПрес
