майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Бизнес » Ирина Бокова става директор в руския гигант „Фосагро“
Бизнес Свят

Ирина Бокова става директор в руския гигант „Фосагро“

бокова-путин
бокова-путин

Ирина Бокова, бивш шеф на ЮНЕСКО е била номинирана за член на Съвета на директорите на руската компания „Фосагро“. Компанията на практика е холдинг, който се състои от няколко дъщерни компании и е една от топ 100 в Русия. Бокова ще стане един от осемте члена на съвета, който управлява бизнеса.

Групата „Фосагро“ е най-големият европейски производител на фосфатни торове, най-големият в света производител на висок клас фосфатни скали, а вторият в света (след компания от Китай) производител на амониев фосфат и диамониев фосфат. Водеща група е в Европа в своята област.

Собственик на групата е Андрей Гуриев, руски милиардер, станалзвестен напоследък с това, че купи най-скъпото имение във Великобритания, което по площ отстъпва само на Бъкингамския дворец.

Гуриев е в последния „списък на Кремъл“, който бе оповестен вчера. Той е 26-и по богатство в Русия по данни на „Форбс“.

В деня, в който номинацията на Ирина Бокова стана факт, името на Андрей Гуриев беше включено в публикувания „доклад Кремъл“– списък с бизнесмените и политиците, които са се облагодетелствали от връзките си с държавата при управлението на Владимир Путин.

Гуриев казва пред „Коммерсант“, че се надява „след резултата от гласуването в Съвета на директорите да се увеличи броят на независимите директори, което съответства на най-добрите практики и стандарти на корпоративното управление“.

В момента в ръководството на „Фосагро“ влизат самият Гуриев и синът му – Андрей Гуриев-младшиСвен Омбудствет – бивш висш мениджър в норвежката транспортна компания Western Bulk; Михаил Рибников – генерален директор на дъщерното дружество „Апатит“; Джеймс Роджърс – американски консултант и бивш съветник по инвестиционния бизнес във VTB Capital; Иван Родионов – експерт по проектно финансиране и директор по управление на рисковете във „Фосагро“; британеца Маркъс Роудс – консултант-одитор и председател на комисията по одит на „Фосагро“; Александър Шарабайко – съветник на генералния директор на „Апатит“; Наталия Пашкевич – член на ръководството на Минно-геоложкия университет в Санкт Петербург и Андрей Шаронов – бивш зам.-министър на икономическото развитие и директор на Московската школа за управление „Сколково“. /ПловдивПрес.бг

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...