Quantcast
Майонеза Краси
Новини Пловдив » Бизнес » Ирина Бокова става директор в руския гигант „Фосагро“
Бизнес Свят

Ирина Бокова става директор в руския гигант „Фосагро“

бокова-путин
бокова-путин

Ирина Бокова, бивш шеф на ЮНЕСКО е била номинирана за член на Съвета на директорите на руската компания „Фосагро“. Компанията на практика е холдинг, който се състои от няколко дъщерни компании и е една от топ 100 в Русия. Бокова ще стане един от осемте члена на съвета, който управлява бизнеса.

Групата „Фосагро“ е най-големият европейски производител на фосфатни торове, най-големият в света производител на висок клас фосфатни скали, а вторият в света (след компания от Китай) производител на амониев фосфат и диамониев фосфат. Водеща група е в Европа в своята област.

Собственик на групата е Андрей Гуриев, руски милиардер, станалзвестен напоследък с това, че купи най-скъпото имение във Великобритания, което по площ отстъпва само на Бъкингамския дворец.

Гуриев е в последния „списък на Кремъл“, който бе оповестен вчера. Той е 26-и по богатство в Русия по данни на „Форбс“.

В деня, в който номинацията на Ирина Бокова стана факт, името на Андрей Гуриев беше включено в публикувания „доклад Кремъл“– списък с бизнесмените и политиците, които са се облагодетелствали от връзките си с държавата при управлението на Владимир Путин.

Гуриев казва пред „Коммерсант“, че се надява „след резултата от гласуването в Съвета на директорите да се увеличи броят на независимите директори, което съответства на най-добрите практики и стандарти на корпоративното управление“.

В момента в ръководството на „Фосагро“ влизат самият Гуриев и синът му – Андрей Гуриев-младшиСвен Омбудствет – бивш висш мениджър в норвежката транспортна компания Western Bulk; Михаил Рибников – генерален директор на дъщерното дружество „Апатит“; Джеймс Роджърс – американски консултант и бивш съветник по инвестиционния бизнес във VTB Capital; Иван Родионов – експерт по проектно финансиране и директор по управление на рисковете във „Фосагро“; британеца Маркъс Роудс – консултант-одитор и председател на комисията по одит на „Фосагро“; Александър Шарабайко – съветник на генералния директор на „Апатит“; Наталия Пашкевич – член на ръководството на Минно-геоложкия университет в Санкт Петербург и Андрей Шаронов – бивш зам.-министър на икономическото развитие и директор на Московската школа за управление „Сколково“. /ПловдивПрес.бг

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...