Новини от Пловдив » България » България » Политика » Какво каза Тръмп в своята първа реч пред нацията
Важно Мнения Политика Свят

Какво каза Тръмп в своята първа реч пред нацията

доналд тръмп
доналд тръмп

В своето първо официално обръщение към нацията президентът Тръмп не назова никого по име. Той не атакува нито Хилъри Клинтън, нито медиите, които иначе са любима цел на нападките му. Президентът дори не се опита да разшири пропастта между републиканците и демократите, а – поне на думи – призова законодателите да работят заедно за американския народ. С това обаче добрите новини се изчерпват.

В началото, а донякъде и в края, неговата много дълга реч все още можеше да мине за оптимистично послание, насочено към икономиката и към американската гордост. В средата обаче тонът и думите на Тръмп зазвучаха все по-мрачно и заплашително.

Сякаш миграцията е най-големият проблем

Особено пасажите, посветени на имиграцията, описаха една ужасяваща картина на Америка, която уж била жертва на имиграцията – както на легалната, така и на нелегалната. Излиянията на Тръмп за имигрантите, които тормозели обикновените американци, наистина достигнаха до самото дъно, когато той впрегна болката на хората за собствените си политически цели. Както и по време на президентската си кампания, Тръмп се обърна към онези родители в публиката, чиито деца са станали жертва на престъпни банди, включващи нелегални имигранти.

Показателно е, че пасажът за имигрантите беше и най-подробният в обръщението на Тръмп, в което иначе липсваше каквато и да било конкретност. Президентът повтори точките, които нарече „четирите стълба на имиграционната реформа“: достъп до гражданство за т.нар. „мечтатели“, ограда по границата, прекратяване на лотарията за зелени карти и драстично намаляване на семейната миграция.

Тръмп подчерта, че сега имигрантите можели да доведат в САЩ неограничен брой свои далечни роднини, но това всъщност не е вярно. Защото притежателите на зелена карта или мигрантите, взели вече американско гражданство, всъщност могат да доведат само членовете на собственото си малко семейство.

Особено важен е зловещият начин, по който

Тръмп направи пряка връзка между незаконната миграция и уличните банди,

както и между зелената карта, семейната миграция и… тероризма.

Обяснявайки как така наречените „мечтатели“ ще стигнат до американско гражданство в съчетание с драстичното намаляване на легалната миграция, Тръмп използва думата „компромис“. Но когато описва Америка като нация, застрашена от имиграцията, той всъщност не оставя почти никакво място за компромис с демократите по този въпрос.

В обръщението си Тръмп се съсредоточи и върху защитата на американците, чието препитание било заплашено от различните видове имиграция. Той отново описа Америка като страна, подложена на икономическа обсада от чужди нации, които разгръщат нелоялни търговски практики в ущърб на добросъвестните американски работници. В предизборната кампания този разказ му помогна да консолидира своите избиратели, а навярно му помага за същото и днес.

Важно беше както казаното, така и премълчаното по време на това първо обръщение на президента Тръмп към нацията.

В него само веднъж стана дума за Русия, въпреки че в момента вървят разследвания за предполагаемата руска намеса в американските избори и за евентуалните връзки с кампанията на Тръмп. Китай бе споменат три пъти, а думата „демокрация“ не беше изречена нито веднъж.

Какво остана от „Е Pluribus Unum“?

Първото обръщение на Тръмп към нацията със сигурност ще бъде прието добре от политическата му база и ще намери благоприятен отклик сред широки кръгове от Републиканската партия. Но натрапчивият и враждебен към чуждото тон определено ще отблъсне всекиго, който смята Съединените щати за страна на имигранти и вярва в девиза ѝ „Е Pluribus Unum“ или „От многото – една“.

В обобщение: от тази реч ще има поне един положителен ефект. Тя окончателно ще сложи край на безсмислените приказки за Тръмп като потенциален обединител на нацията или пък за някакъв нов старт на президентството му.

Източник: dw

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...