Новини от Пловдив » Важно » Смехотворният „Доклад Кремъл“ предизвиква усмивки
Важно Мнения Свят

Смехотворният „Доклад Кремъл“ предизвиква усмивки

медведев и путин
медведев и путин

В понеделник американското финансово министерство представи подробен доклад за руските олигарси и висши държавни служители, класирани според състоянието и близостта им до Кремъл. Докладът беше предвиден в закон, приет от Конгреса през лятото на 2017 – като отговор на руските действия в Украйна и като реакция на руската намеса в американските президентски избори през 2016. Очакваше се, че в т.нар. „Доклад Кремъл“ ще бъдат разкрити и връзките на въпросните руснаци с някои ключови браншове на американската икономика и евентуални случаи на корупция.

Публикуваният от Вашингтон списък съдържа общо 210 имена. Сред тях са всички членове на правителството, начело с премиера Дмитрий Медведев, сътрудници на президентската институция, както и близо 100 олигарси, чието състояние, по преценки на Вашингтон, надхвърля 1 милиард долара. Част от въпросните лица вече са засегнати от предишни американски санкции.

Изненадващо е, че в списъка фигурират и председателят на президентския Съвет по човешките права Михаил Федотов, както и пълномощничката на президента по въпросите на правата на децата Анна Кузнецова. „Списъкът явно е бил съставен въз основа на телефонния указател на президентската администрация“, заяви саркастично Федотов. „Никога не съм предполагал, че подобни списъци биха могли да се изготвят по подобен формален и безсмислен начин“, каза той пред Дойче Веле. „Пълномощничката по човешките права Татяна Москалкова не е включена в списъка на американците, вероятно защото се намира в друг телефонен справочник“, иронично отбеляза Федотов. Той казва, че няма от какво да се притеснява, тъй като не разполага с авоари или имоти в САЩ.

Нов в списъка е и Евгений Касперски – основателят на руската фирма, която предлага антивирусни софтуери. В последно време на държавните институции в САЩ бе забранено да ползват нейни програми, тъй като американските власти подозират, че руските тайни служби използват продуктите на Касперски за шпионаж.

Списък, удобен за Путин

„Докладът Кремъл“ беше замислен от Конгреса като основание за бъдещи санкции. Неясно обаче остава дали наистина ще се стигне до тях. Американското правителство съобщи в понеделник, че от негова гледна точка засега не са необходими допълнителни санкции, тъй като и от досегашните мерки руската оръжейна индустрия например е отчела загуби за милиарди.

Сред специалистите докладът на Вашингтон предизвиква смесени реакции. Андерс Аслунд от вашингтонския мозъчен тръст „The Atlantic Council“ заяви пред Дойче Веле, че списъкът не отговаря на описаните в закона критерии. Накратко Аслунд описва доклада така: „В него има прекалено много имена; има и грешни имена; а някои хора от вътрешния кръг около Путин не са включени в него“.

Андерс Аслунд обвинява правителството на Тръмп, че едва ли не отслабва американските санкции срещу Русия. Първоначалният замисъл е бил да вбие клин между представителите на руския елит. А един списък, в който има прекалено много имена, според Аслунд, помага на Путин, защото му дава възможност да твърди, че „всички са били взети на мушка“.

Нови санкции няма да има?

Руският опозиционен деец и бивш министър-председател Михаил Касянов смята, че списъкът е предупредителен сигнал, отправен към руските елити, които по всяко време могат да станат обект на нови санкции. „Това е сигнал, който означава: Наблюдаваме ви, следим действията ви под лупа“, каза Касянов пред Дойче Веле. Дори и да не съдържа нови санкции, списъкът представлява „удар по реномето на руските политици и бизнесмени“, твърди опозиционерът и добавя, че западните банки сега много ще внимават дали да си сътрудничат с тях. „Някои от тях биха могли дори да закрият определени банкови сметки“, казва Касянов.

Опасността, която произлиза от този доклад, е следната: Русия би могла да се превърне в „токсична страна“ – страна, с която е рисковано да се прави бизнес, предупреждава Александър Баунов от московският Център „Карнеги“.

Неясно засега остава какво пише в засекретената част от доклада. Иън Бремър, експерт по външнополитически въпроси и ръководител на американската консултантска фирма „Eurasia Group“, смята, че тя съдържа „детайли за корупционни връзки“. Експертът обаче смята, че засега САЩ няма да обявява нови санкции срещу Русия. /ПловдивПрес

Източник: dw

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...