Новини от Пловдив » България » Д-р Невен Енчев дава на съд Господари на ефира
България Здраве Съд и Прокуратура

Д-р Невен Енчев дава на съд Господари на ефира

Доц. д-р Невен Енчев
Доц. д-р Невен Енчев

Спечелените средства отиват за благотворителност

Пловдивският предприемач доц. д-р Невен Енчев завежда дело за уронване престижа на МБАЛ „Медлайн“ в Пловдив, риск от отлив на пациенти и пропуснати ползи срещу предаването „Господари на ефира“ по Нова телевизия.
Жалбата бе внесена след поредната атака на медията, проведена на 26 януари 2018 г., когато бе излъчен репортаж със заглавие „Супер скандал! Извадиха здрав орган на жена в клиника в Пловдив“, в който се оповестяват данни за извършена операция на 71-годишната Виолета Николова от Пловдив. В репортажа бе дадена думата единствено на жената, която отправи обвинения към лекарски екип от МБАЛ „Медлайн“-Пловдив за отстраняване на здрав орган, като целта била „вероятно да се източи Здравната каса“.

Излъченият материал представя само гледната точка на пациентката, въпреки че медията разполага и с гледната точка на лекаря, извършил операцията. Репортер на предаването посети лечебното заведение на 8 ноември 2017 г. и направи интервю с представител на медицинския екип. Аудиторията на 26 януари 2018 г., гледала това предаване не е и не може да бъде същата като аудиторията, гледала отговора на лекаря, излъчен в друго предаване на 30 януари 2018 година.

По този начин се уронват престижът, доверието и авторитетът на една от водещите болници в Пловдив, което би довело до отлив на пациенти.
По случая в болница „Медлайн“ бе извършена проверка, която установи, че няма нарушения при операцията. Пациентката постъпва с кървене от матката през май 2015 г. При проведеното образно гинекологично изследване – хистероскопия, д-р Георги Крумов, началник на Отделението по гинекология открива полип на вътрешната стена на матката, от който изпраща материал за хистологично изследване. Резултатът е малигнизиращ полип, установен от д-р Даниела Чифчийска, началник на Клинична патология в МБАЛ „Медлайн“.
„Златно правило в гинекологията е при такава находка веднага да бъде отстранена цялата матка, тръбите и яйчниците, особено ако пациентката е на 68 г. при завършена репродуктивна и хормонална функция. Освен това пациентката има високо кръвно налягане и е с наднормено тегло. Налице са рискови фактора за развитие на злокачествено онкологично заболяване“, посочи д-р Крумов. Той поясни, че тази интервенция се нарича тотална хистеректомия с аднексите, която в случая е онкопрофилактична и пациентката се е съгласила с нея.
Няколко месеца след операцията Виолета Николова подава жалба в Районна прокуратура-Пловдив с входящ № 10479/2015 г., по която е извършена проверка. На 22 януари 2016 г. Районна прокуратура-Пловдив отказва да образува досъдебно производство поради липса на данни за виновност. Николова остава недоволна и обжалва, но на 15 юни 2017 г. постановлението на Районната прокуратура в Пловдив е потвърдено от по-горната инстанция. Отказът на магистратите да заведат дело по случая е категоричен.
„Виолета заяви пред Нова ТВ, че направените допълнителни изследвания на взетия от болницата препарат показват отклонения, защото близките й поискаха материал от операцията, т.е. от хистеректомията. Възможно е да са имали предвид да им бъде предоставен препарат от хистероскопията, когато е диагностииран малигнизиращият полип“, коментира д-р Чифчийска. По този начин тя обясни защо резултатите на двете външни лаборатории, където пациентката е правила нови изследвания, не показват отклонения.
„Винаги съм проявявал разбиране към пациентите и техните страдания, както и към близките и желанието да им помогнат, но ми е трудно да осъзная как е възможно в национален ефир да се излъчват подвеждащи репортажи, коментира доц. Енчев. – Защо след отказа на прокуратурата да образува досъдебно производство поради липса на данни за виновност „Господари на ефира“ решават да въздадат справедливост? И ако наистина искат да го направят, защо не проверяват конкретно фактите, както изискват правилата на журналистическата етика? И най-важното – защо си играят с чувствата на болен човек? Това е жестоко! Недопустимо е след два прокурорски отказа в предаването „Господари на ефира“ случаят да се представя като сензация, а коментарът на д-р Крумов да е съпроводен с дюдюкания, пляскания, подсвирквания и въздишки.“
Пловдивският предприемач припомни, че ръководените от него дружества и хуманитарни организации са един от най-активните в провеждане на различни благотворителни каузи не само в Пловдив, но и в цялата страна. Смятаме, че излъчения репортаж е уронил престижа на здравното заведение, което помага на пациенти повече от 10 години, заяви той. Затова мениджърският екип на МБАЛ „Медлайн“ се обръща към съда, а средствата, които бъдат спечелени от делата срещу „Господари на ефира“ ще бъдат предоставени за благотворителност.
Десетки доволни пациентки и медицински специалисти звънят постоянно в болницата и публикуват в социалните мрежи своето възмущение от тенденциозните репортажи в областта на здравеопазването. Те заявяват, че са готови да организират кампания в подкрепа на медицинския екип в МБАЛ „Медлайн“. А това е най-неподходящият случай да се правят обобщения за състоянието на здравеопазването у нас.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...