Новини от Пловдив » Бизнес » Мая Манолова с добра вест: Работниците с неполучени заплати ще ги взимат от специален Фонд
Бизнес България Важно

Мая Манолова с добра вест: Работниците с неполучени заплати ще ги взимат от специален Фонд

От десетилетия обикновеният българин, който се труди, е в лоша позиция, когато се наложи да си търси правата срещу некоректен работодател. Има обаче светъл лъч в тунела. След няколко поправки на законите, изплащането на заплатите на работници от фалирали фирми са вече факт.

За това сериозна заслуга има омбудсманът Мая Манолова. „Благодаря на депутатите, че се вслушаха в моите и молбите на работниците. Благодаря и на Менда Стоянова, която внесе предложенията за промени. Окончателно работниците, които имат да получават заплати след 1 февруари 2015 година, без допълнителни условия, ще си получат парите от Фонда за гарантиране на плащания. Има 3-месечен срок за гражданите, в който да подадат заявление. И в момента всеки може да подаде такова заявление. По отношение на работниците в Дупница, в кратки срокове изплащането на заплатите им ще бъде финализирано“, обясни с сутрешния блок на БНТ Манолова. И добави:

„Всеки работник трябва да представи доказателства за дължимостта на сумите. Справката трябва да е издадена от техния работодател, при възможност. Другият вариант е фишове от стари заплати или проверка на Инспекцията по труда. Некоректните фирми в страната са около 20. Няколко хиляди работници ще могат да си получат неизплатените заплати. Открихме и две телефонни линии, които да консултират и помагат на работниците“.

За финал бившата „червена“ фурия напомни за себе си.“Допълнителните правомощия, за които писаха ги имам и в момента според Конституцията. Никой не ме е чул да се оплаквам от липса на правомощия. Не живея с мисълта, че извършвам свръх действия“, каза Манолова. „С премиерът Бойко Борисов започваме и кампания за двойните стандарти в детските храни. Получихме доста сигнали от майки“, завърши тя.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...