Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Технологии » Мъск изстреля най-мощната космическа ракета, натовари и колата си
Важно Свят Технологии

Мъск изстреля най-мощната космическа ракета, натовари и колата си

Фалкон хеви може да носи 64 тона полезен товар
Фалкон хеви може да носи 64 тона полезен товар

„Спейс Екс“ (SpaceX) изстреля най-мощната ракета „Фалкон хеви“ (Falcon Heavy) от космодрума Кейп Канаверал, от мястото, от което тръгваха историческите полети към Луната по програмата „Аполо“.

Основателят на „Спейс екс“ и „Тесла“ Илън Мъск качи на борда на ракетата новият спортен модел автомобил „Тесла Роудстър“ (Tesla Roadster), на живо той пусна видео с колата, как се върти около земната орбита.

Червената Тесла, която е от личната колекция на Мъск е с манекен в скафандър зад волана, но в бъдеще милиардерът обещава да качи и жив шофьор.

„Фалкон хеви“ е два пъти по-мощна от използваните досегаракети и най-мощната след „Сатурн 5“. Смята се, че тя ще е идеалната ракета за отвеждане на хора в далечния космос.

Дълга е 70 м и е широка 12 м. Съставена е от три ракети „Фалкон 9“ и е снабдена с 27 двигателя. Стартовата й тяга е около 2200 тона.

Както при ракетите „Фалкон 9″, компанията си е поставила за цел всяка от първите три степени на новата ракета да се върне на Земята, за да бъде използвана отново и да се намалят разходите.

Първите степени от мощната ракета вече се приземиха успешно обратно на Земята.

Спейс Екс“ увери, че „Фалкон хеви“ може да отнесе два пъти по-голям полезен товар в сравнение с ракетата „Делта 4 хеви“, при това за една трета по-малки разходи.

Президентът Доналд Тръмп поздрави Мъск и „Спейс Екс“ за успешния старт на ракетата.

В интервю за Си Би Ес в навечерието на полета Мъск отбеляза, че е решил да прати колата си на борда „за удоволствие“. „Много хора не разбират защо трябва да се изпраща автомобил към Марс.

Илън Мъск пусна видео с колата си в Космоса
Илън Мъск пусна видео с колата си в Космоса

За това няма никакъв конкретен повод. Прави се за удоволствие и за да предизвикаме интерес сред хората“, каза той.

Обикновено при изпитания на нова ракета като полезен товар се използват бетонни блокове или парчета метал, продължи Мъск и определи това като „скучно“.

„НАСА може да реши да я използва (ракетата) като начин за бързо постигане на плановете им за достигане до Луната и Марс“, заяви по-рано Ерик Сийдхаус, преподавател по приложни авиационни науки от авиационния университет „Ембри-Ридъл“.

Изстрелването е „нещо много значимо дори за космическа компания, която всекидневно се справя с неща от този ранг“.- каза Джейсън Дейвис от „Планетарното общество“, което описва ракетата като „митична“.

Стартът на ркетата бе наблюдаван и от Бъз Олдрин – пилотът на лунния модул „Аполо 11“, който извърши първото в историята пилотирано кацане на Луната.

„Това бе великолепен ден за старт на ракета от моята любима ракетна площадка“, написа той в „Туитър“.

„Спейс екс“ вече е основен доставчик на Международната Космическа станция с договор за 1,6 милиарда долара с НАСА.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...