майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Бизнес » Мистър Невидимко ли е купувачът на Теленор и Нова тв
Бизнес Важно Компании Портфейл Свят

Мистър Невидимко ли е купувачът на Теленор и Нова тв

Петр Келнер
Петр Келнер

Милиардерът Невидимко. Така чешките медии наричат най-богатия предприемач в Източна Европа Петр Келнер. Според медиите в родината му и сръбски издания, Келнер е с най-сериозните оферти да купи мобилния оператор „Теленор“ и Нова тв (ВИЖ ТУК)

„Невидимко“ е малко преувеличено, защото мажоритарният собственик на „Пи Пи Еф“ има поне десетина снимки в интернет, но е факт, че за последните десетина години е дал едва две-три интервюта.

В тях говори само за бизнес, нищо за себе си.

Но пък и от отказите излиза информация – като учтиво отклонява поредната покана от „Млада фронта днес“, Келнер пише: „На въпроси за личния си живот трябва да отговарят политиците и артистите, не бизнесмените“.

46-годишният чех е един от най-богатите в света – „Форбс“ го класира на 89. място със 7,6 млрд. долара.

Ако не броим 12 руснаци, той е най-състоятелният в бившите соцстрани.

Кариерата му е типична – прави бизнес от раздържавяването, като използва непогрешимия си нюх и харизма.

Според малкото информация произхожда от обикновено семейство. Роден е на 20 май 1964 г. в петия по големината чешки град Либерек.

Завършва икономика на промишлеността в Прага. Започва работа в предприятие, което внася копирна техника. От обикновен счетоводител бързо се издига до главен икономист и очевидно си е заслужавал повишението.

През 1991 г. в Чехия финансовият министър Вацлав Клаус говори за масова приватизация, но малцина разбират какъв шанс дава тя.

Никому неизвестният Келнер успява да се срещне с един от мощните стопански ръководители по онова време – Стефан Попович, директор на стъкларските заводи, и да го убеди да даде заем от 10 млн. крони (близо 2 млн. долара) за приватизационен фонд.

„Младежът силно ме впечатли. Първо, знаеше точно какво иска да направи. Второ, може би единствен в Чехия по това време разбираше как работят инвестиционните фондове. Трето, просто беше изключително харизматичен“, разказва Попович.

С парите Келнер учредява „Първи приватизационен фонд“ (PPF), прави силна рекламна кампания и през 1992-1994 г. събира боновете на повече от 200 хил. чехи. Купува акции в 202 предприятия на стойност 5 млрд. крони.

Веднага започва да търгува с тях – продава дяловете от малки компании, увеличава участието на фонда в големи и перспективни.

Чехите, както и българите, масово не са доволни от упражнението „масова приватизация“, но признават, че за разлика от други, Келнер управлява добре и развива, а не съсипва раздържавените фирми.

Истинския удар прави през 1996 г. – купува 20% от Чешката застрахователна компания, постепенно вдига капитала й и я прави една от 10-те най-големи в Европа. Навлиза в банковия бизнес, създава „Хоум кредит“ и още няколко финансови компании.

Минава през медиите – купува чешката „Нова телевизия“, развива я и я продава на СМЕ на Роналд Лаудер. Изглежда, не грешат тези, които твърдят, че Петр Келнер винаги е имал амбицията да стане глобален играч.

Още през 1993 г. той използва опита си от чешката масова приватизация и стъпва в Русия. При това е един от малкото, които успяват да се оправят в постсъветските дебри.

Учредява инвестиционния фонд „Петър Велики“ и изкупува акции от десетки предприятия, в това число и енергийни.

През 1998 г. обаче му се налага скорострелно да напусне – официално: заради кризата. Разпродава бързо и губи около половин милиард долара по собствените си признания.

Руските медии твърдят, че виновен е не само прословутият августовски „дифолт“ – Келнер е принуден да се изнесе, защото е „настъпил по опашката“ руската мафия

Точно оттогава той става „невидимко“. Пет години по-късно милиардерът отново се връща на необятния руски пазар, като междувременно е навлязъл в Словакия, Украйна, Казахстан.

Експанзията му в банковия и кредитен бизнес в Русия минава без сътресения, но в застраховането Келнер се сблъсква с един от най-мощните руснаци – Олег Дерипаска.

Алуминиевият крал е собственик и на 60% от най-голямата руска застрахователна компания „Ингосстрах“. Той отказва да купи дела на съдружника си Александър Мамут, който го продава на Пи Пи Еф. Дерипаска не иска чужденци, прави акционерно събрание, без да ги покани, и вдига капитала четири пъти.

Така делът на чехите пада от 38,46% на 9,6%. Руският олигарх обаче подценява Келнер. Той междувременно е станал съдружник с мощната италианска компания „Дженерали“ и като добри корпоративни бойци те започват съдебната битка с Дерипаска.

Медиите са изумени – докато наблюдават дръзката публична съпротива на чужденците, и още повече, когато те печелят нетипична за руските стандарти победа над олигарх.

Всъщност партньорството с „Дженерали“ направи Келнер един от големите играчи на финансовия пазар в Европа и ОНД, а сега настъпват на изток към Китай, Индия, Виетнам. В застрахователната компания „Дженерали Пи Пи Еф холдинг“ италианците имат 51%, а чехът – 49%.

В създадения през 2009 г. инвестиционен фонд „Пи Пи Еф Партнърс“ той притежава 72,5%, а „Дженерали“ – 27,5%. Освен във финансови услуги фондът инвестира в енергетика, търговия, туризъм, медии, имоти.

Келнер се занимава със стратегическото планиране в компаниите. Много рядко сам участва в преговори и публични срещи, така че е непознат дори за бизнес и политическия елит – малцина могат да се похвалят, че са го виждали на живо.

Макар че не допуска хора и медии до себе си, милиардерът е ценен от сънародниците си. Според класацията на в. „Господарски новини“ той е третият по влияние човек в Чехия след бившия президент Вацлав Хавел и настоящия Вацлав Клаус.

Известен е с благотворителността си – фондацията му издържа бедни, но талантливи студенти и строи училища. В едно от редките си интервюта Келнер казва, че „животът не са милиардите“, че би искал да работи по-малко и да отделя повече внимание на децата си. От два брака той има един син и три дъщери.

За тях и за съпругата му Рената не се знае нищо. Тайна е къде живеят, но бизнесменът твърди, че е в Чехия. Официалната резиденция в градчето Вране над Вълтава получи маса архитектурни награди, но се знае, че заради съображения за сигурност Келнер рядко са там.

Сега се говори, че фамилията строи имение в малкото провинциално селце Подкози. Милиардерът с насмешка отминава въпросите дали има къщи на Барбадос, в Нова Зеландия, Алпите…

Признава, че обича да ходи със семейството си на остров Мавриций. Много пътува по работа. Според медиите притежава два самолета – „Гълфстийм G500“ и „Боинг 737“.

Една от малкото известни страсти на Келнер е да колекционира снимки от известния чешки фотограф Йозеф Судек (1896-1976). Гневни, че милиардерът е патологично потаен, медиите обичат да се шегуват, че той не иска да се снима, понеже вече го няма Судек.

Или че по-голямата част от малкото му известни снимки са черно-бели в чест на именития фотограф. Келнер не се трогва от закачките и от прякора си Невидимко. Обаче изглежда решен да дава по едно интервю на всеки пет години, за да опровергава слуховете, че не съществува.

Назаем от сп. „Мениджър“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...