майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Свят » Балкани » БГ изселници в Турция настояват за обединение на ДПС, ДОСТ и НПСД
Балкани България Важно Свят

БГ изселници в Турция настояват за обединение на ДПС, ДОСТ и НПСД

Турхан Генчоглу
Генчоглу се опитва да играе ролята на помирител, но ключът за този процес все още е у Ахмед Доган

Български изселници от Турция настояват за обединение на ДПС, ДОСТ на Лютви Местан и НПСД на Орхан Исмаилов, информира БТА. Нашенците с турски паспорти са обявили своето искане на конференция в Бурса, организирана от най-влиятелната организация на българските изселници в Турция „Балгьоч“. Във форума са участвали и представители на трите български политически сили.

Почетният председател на Конфедерацията на балканските румелийски турци Турхан Генчоглу, който минава за водещ емисар на инициативите за обединение, направил изказване, което се отразило много емоционално на участнитите. Генджоглу обявил, че е провел совалки лидерите на ДПС и ДОСТ и че „са направени значителни стъпки за помирение“. Той пояснил, че вече има първи стъпки за консенсус сред симпатизантите по най-критичния проблем – необходимостта от обединение и премахване на политическата конфронтация между тези формации.

„Конфронтацията се оказа болезнен и дълъг процес за всички ни, е заявил Генчоглу, защото дори близки роднини се озоваха във враждуващи лагери. Но сега е време да загърбим миналото, да оставим сръдните и да гледаме в бъдещето.“ Той е призовал симпатизантите да съдействат за сближаването, да не се поддават на провокации и да не използват езика на омразата.

„В светлината на обсъдените на конференцията в Бурса въпроси, които са в подкрепа на обединението, предстои да проведем срещи с лидерите на ДПС и ДОСТ, за да ги запознаем с желанието и волята на сънародниците в Турция, и сега още повече вярвам, че ще се постигне обединение“, убедено обяснил Генчоглу.

Нито една от посочените партии обаче досега не е подела инициативата за обединението. Това не е първи опит на Генчоглу да посредничи за заравяне на кавгите между протурските партии у нас. Според политическите му опоненти той води тази битка с личен мотив, защото иска да се представи за обединител на българските граждани от турски етнос, както тези, които живеят у нас, така и за онези с постоянин адрес в Турция. Въпреки опитите на Турхан Генчоглу и организацията му „Балгьоч“, ключът към подобно обединение все още се държи от почетният председател на ДПС Ахмед Доган, смятат наблюдатели./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...