Новини от Пловдив » Спорт » БГ Футбол » Хубавата съдийка Теди: Тежко и горко, ако Боби остане шеф на футбола
БГ Футбол Важно Интервю Спорт

Хубавата съдийка Теди: Тежко и горко, ако Боби остане шеф на футбола

Теодора
Теодора

Теодора Тодорова е сред жените у нас, за които със сигурост може да се твърди, че са силни. Тя не се поколеба да разкрие пикантни подробности, уличаващи областния футболен шеф в Монтана – Ангел Стоянов в секстормоз. Младата съдийка доби популярност и медиите се надпреварваха да я канят, за да изкопчат още и още детайли по щекотливия въпрос. Plovdiv-Press се свърза с Теди, която има активна гражданска позиция, а в момента изцяло се е отдала и работи по това кандидатурата на Любо Пенев за президент на БФС да се превърне в успешна карта.  Тя се съгласи да ни даде интервю, а както обикновено – думите й са в десетката и си заслужава мнението и по-различни теми да бъде чуто:

– Теди, ти застана зад кандидатурата на Любо Пенев за президент на БФС. Защо това предизвика цунами от противоречиви реакции у футболните деятели?

– Не съм сигурна дали се страхуват специално от мен или от всеки който е честен, директен и открито показва недостатъците им. Никой не обича критиките. Хората като мен са недолюбвани в БФС. Ако има такива които се страхуват, то явно има за какво. Нещата които показах и казах относно БФС и неговите представители, са показател за лошото управление и лошата политика в българския футбол. А това беше една малка част. Има още много неща да се казват и показват. В БФС много добре знаят, че сигналите с доказателства за злоупотребите сме подали на съответните институции, работи се по тях и със сигурност ще бъдат потърсени, ако вече не са.

 -Какви са мотивите ти да подкрепяш Любо Пенев? Познавате ли се или по-скоро ти допадат неговите идеи за генерална промяна в ръководството на Цар Футбол у нас?

– Отраснала съм с поколението футболисти, към което спада Любо Пенев. Спомням си великите моменти в които цяла България ликуваше. Няма как да не подкрепя такъв човек, а и най-вече с такива идеи. Той е уважавано име не само в България, звезда е на ФК „Атлетико Мадрид“, а клуба на съпруга ми, към когото бях,  носи същото име. Отделно, докато съпругът ми е работел в БНТ, са се срещали на турнири по футзал. Като ученичка симпатизирах на ЦСКА и от там обожавам Пенев, но сега гледам да се разграничавам от клубни принадлежности. Идол ми беше и Борислав Михайлов, но след като видях и се запознах с всичко, което е направил с футбола ни, онзи футболист от детството ми бе изместен от сегашния Михайлов, който не работи и не се интересува от развитието на любимия ни спорт. Единственият непроменен остана другият, който харесвам от дете – Пенев. Е няма как да не се съгласи човек с всичките идеи за развитие. А той със сигурност знае и как да ги изпълни. Подкрепата ми към Пенев идва и от това, че освен с добрата програма за развитие, той е мъжкар, казва нещата в прав текст – без недомлъвки и без да има двусмислие в думите му. Пенев няма да е президент само на БФС, а и на всички фенове. Това което показва е, че той няма да се подмазва на този и онзи, за да бъде харесван, а ще действа директно. Няма да се води от задкулисни игри и схеми, няма да угажда на едни за сметка на други. А клубовете, които издигнаха Боби показват зависимост, в това сме сигурни. Знаят, че при Пенев всичко ще се решава на терена. Той не страда от мания за величие и не се мисли за недосегаем. Такъв човек може да ръководи БФС, защото ще работи с клубовете, с детско-юношеските школи, с феновете.

 -Стана ясно, че сегашните управници обикалят страната и събират на кьорсофри деятелите из местните структури и клубове…

– Футболните ни личности явно така са свикнали. Вероятно някои са мъже – само като са на маса. Любо Пенев няма шанс срещу това, само ако гласа на делегатите струва бутилка уиски и шепа ядки. На някои по-изявени привърженици се раздават и благодарствени плакети, но жалко ако гласът им е толкова евтин. Контактувам с доста хора в тези среди и знам, че те не биха се продали по този начин. Тези сбирки се провеждат на закрити врати и присъстващите са зависими под някаква форма от сегашното ръководство. Професионалистите, които искаме да се занимаваме с футбол, със сигурност няма да се поддадем на подобни агитации и знаем, че това не е правилният избор.

 -Докъде стигнаха твоите перипетии около секскандала с Ангел Стоянов. Съдиш ли го?

-Толкова много ми се иска да кажа, че тази страница е затворена за мен, но уви не мога. Очаквам делото от КЗД, а след това и гражданското, което ще заведа. Времето ще покаже резултатите. Лошото обаче е, че този човек сега на конгреса ще представлява един местен клуб и неговият глас ще решава съдбата на българският футбол. Срамота е да заявява, че подкрепя този който го уволни. Макар, че така си признава вината. Срамота е да знае, че е разследван за измами и злоупотреби и да отива на конгрес да решава бъдещето на футбола. Доста нагло. От друга страна в момента се сблъсквам с отмъщение, което рефлектира върху девойките. Близките приятели на Стоянов дискриминират отбора и не го допускат до първенство. Нито аз, нито съпругът ми сме склонни да си мълчим за всички нередности, като показваме порочните практики в БФС, респективно в Зоналните и Областните съвети.

 Очакваш ли да има благоприятна развръзка този меко казано неприятен случай?

 -Благоприятна развръзка ще има, защото доказателствата са неоспорими. Хора като Стоянов може да са се измъквали, но то е било защото не са се сблъсквали с хора като мен. Не само това което преживях, а и последствията са непростими и няма да оставя нещата недовършени. В България, ако няма закони и справедливост, то в чужбина има. Именно такива хора работят в БФС. Жалко за можещите и знаещите.

  -Шефът на съдиите Петър Петров взе отношение по сексскандала после ти му зададе питания в отворено писмо, но в крайна сметка май всичко си остана незавършено, недоизказано…

-Не съм и очаквала отговор от него. Явно не знае какво да ми отговори. С подобно нещо се сблъсках наскоро в разговор с г-н Бончо Генчев. Звъннах му съвсем добронамерено и в качеството му на Зонален председател го попитах, защо продължава да толерира и награждава хора, които са в конфликт на интереси, спрямо БФС. Човек на неговите години ми се развика и каза, че не съм му на образованието и ранга, за да ми отговаря. След това ми затвори телефона. Това не са ръководители, а безсилници. Така, че от такива личности никога не очаквам отговор и въпросите ми винаги  са риторични.

 Какво трябва да се променни в женския футбол у нас и в съдийството?

 -Относно съдийството, не съм на такова ниво, за да мога да критикувам или хваля. Има, разбира се, какво да се очаква. Показател за това са номинациите за съдия на годината. Един мач, някоя и друга грешка и целогодишен труд отива на вятъра. Какво повече? За женския футбол мога повече да говоря. Там всичко е безконтролно и на шуробаджанащина. Женският футбол не се взима насериозно в България. Само се замазват очите на УЕФА и ФИФА, които отпускат средства за развитието му. Никой не знае как става подбора на кадри за националните отбори. Момичетата нямат равен шанс. Отново се залага само на пари. Заможните клубове са толерирани и с предимство. Отборите от малките градове са принудени да изпращат момичетата си в по-големи клубове, защото само там имат шанс да ги забележат. Явно за БФС е срамно национална състезателка да е от „малко селско отборче“. Други отбори пък изпращат кадрите си в чужбина. Защо 4 от най-добрите ни футболистки не са в български отбори, а трупат успехи под чужд флаг и емблема? Защо това не го постигат с българските клубове? Нямаме отбори на международни форуми, на европейски първенства. В близките 2 години и женският национал не е толкова активен. Едно хубаво нещо обаче, 2019 сме домакини на Европейско първенство за девойки до 17 години. И какво правим? БФС пуска проектопървенство, за да обогати календара на девойките с цел подбор на национални състезателки. Обаче отборите в България нямат равен шанс за участие. Всичко е мое и твое. От 39 отбора, 11 са на държавно женско първенство и същите тези ще играят и на проектопървенството. Спират турнирите за девойки в тази възраст и автоматично убиват 29 отбора. Така развиваме женския футбол и за това УЕФА и ФИФА отпускат пари на Борислав Михайлов.

-На профила си във Фейсбук ти нападна остро футболен деятел, който се възползва от вратички в законите и припечелва на гърба на малки деца. Кой е той?

 -Не един, а двама такива деятели нападам. Единият не бих  му отдала вниманието да споменвам името му. Той беше изхвърлен от турнирите на БФС за злоупотреби и измами с възрастта на състезателките си. Създал няколко клуба, без дори да имат регистрация, наскоро пореден такъв в Кнежа.  Другият е Тодор Евлогиев, за съжаление е уважавана от мен личност. Добър човек, но не мисли за развитието на девическия футбол. Делегат е към ОС на БФС Монтана, треньор в един клуб на момчета и в друг клуб на момичета. Абсурдно и недопустимо. На мен ми беше забранено да съм съдия и да съм в клуб. За сметка на това хора като него дори получават заплата за това нещо. Той ръководеше отбор девойки и получаваше заплата от 185 лв месечно от БФС по програма. Сега тези девойки са в „Атлетико Монтана“ и само споделят разочарованието си от него. Плащал им е, за да играят за него, а сега, когато те го изоставиха, той се захвана да потъпква едни малки и талантливи и едва прохождащи момичета. Всичко само и само да си запази заплатата от БФС, без да споделя идеи и амбиции за тези момичета. На турнири с 4-5 отбора той се прибира с голова разлика от 37-39:0 и последни места. Така ли ги мотивира тези деца? А това е човек, който се води, че е завършил НСА и от години се занимава с футбол. И най-лошото е, че по този начин срива футболния имидж на града.

  -Как вървят твоите опити да пробиеш като рефер, правят ли ти спънки?

 -Опитите ми вървят трудно, но не са невъзможни. Ноември се бях подготвила за физически тест, но получих контузия. Въпреки това бях готова да се явя, защото така или иначе през пролетта отново ще се явявам. Боян Гергов който е ИД  председател на ОС на БФС Монтана – без да ме уведоми беше отменил изпита. Сега продължавам да се подготвям, но не ми дават никаква информация. Не ме уведомяват нито за дата, нито ми дават официален документ с вписан норматив за покриване. След конгреса. Какво ще промени конгреса относно това не знам. Искрено се надявам да има промяна и да настъпи нова ера в нашата игра. Любослав Пенев говори за административна реформа. Клубовете да си избираме и оценяваме зоналните и областните председатели. Звучи справедливо, нали?!

 -Ти си красива жена и със сигурност твои колежки ти завиждат. Защо никоя от жените съдии не излезе с официална позиция след гнусотиите, които разкри, че са ти се случвали?

– Чак пък толкова, не мисля. Няма за какво да ми завиждат. Всички жени съдии са красиви, а и на терена не се гледа красотата. Гледат се уменията. Нито една жена съдия открито не излезе в моя подкрепа, защото всеки гледа да е добре, да му е спокойно и да не се забърква в скандали. Лично обаче доста от тях изказаха подкрепа си към мен. Няма други, на които да им се е случило нещо подобно в тази бранш, защото вероятно не са попаднали на подобен областен председател на какъвто попаднах аз.

 -За финал – какви са ти очакванията след Конгреса, ако Боби Михайлов остане начело на БФС? 

 -Очаквам промяната да е факт. Ако ли не, тежко и горко на футбола.  Тези хора не се интересуват от играта. 12 години показаха какво могат. Обаче това, че 30-40 клуба са обявили подкрепата си, не означава, че сегашният президент ще спечели. При толкова усилия на 28 областни и 6 зонални, толкова инструкции, ядене и пиене, само толкова.  Бих казала, че ако Любо Пенев не спечели конгреса, това означава, че 100% вотът е купен и/или манипулиран. Целият народ си каза тежката дума. 97% искат промяната. Няма кой да спре прогреса, а той вече е около нас и ние няма да го изпуснем, защото нас ни води любовта към футбола.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

1 Comment

Click here to post a comment
 • Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much, However
  I am experiencing problems with your RSS. I don’t know the reason why I can’t
  subscribe to it. Is there anyone else getting similar RSS issues?
  Anyone who knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

 • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
 • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
 • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
 • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
 • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...