Quantcast
Новини Пловдив » Крими » Доктор Димитров изстрелял цял пълнител по Плъха, пускат го от ареста
Крими Пловдив

Доктор Димитров изстрелял цял пълнител по Плъха, пускат го от ареста

От прокуратурата опровергаха значителна част от информацията, заради която хората излязоха на протест.

Ваня ДРАГАНОВА

Д-р Иван Димитров излиза днес на свобода с мярка „подписка“, обвинението срещу него се променя от умишлено убийство в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. „Взех това решение заради вътрешното си убеждение, а не под натиска на общественото мнение“, подчерта наблюдаващият делото прокурор Георги Пенев.

На база на изнесеното от прокуратурата на четвъртия ден от убийството фактологията се оказа друга. Крадецът Жоро Джевизов е направил опит да влезе в гаража, а не в жилището на лекаря. В това време съпругата му и двете им деца са били при родителите й в Крумово, защото апартаментът им в Пловдив бил в ремонт. Докторът е бил в жилището, за да провери как вървят ремонтните дейности, съобщи зам.-окръжният прокурор Галин Гавраилов. Лекарят е видял крадеца и половин час го е наблюдавал, без да се обади на телфон 112, стана ясно от изявлението на окръжния прокурор Румен Попов. След това взел незаконния си пистолет „Валтер“, слязъл долу, извикал по Жоро Плъха: „Стой, полиция!“, и произвел предупредителен изстрел. Последвал сблъсък между двамата, при който крадецът ударил доктора с метален предмет по крака. „Обвиняемият три пъти сменя версията си с какво е бил ударен – с метална тръба, с метална табела и с нож. Този нож впрочем е притежание на лекаря и е намерен в дома му добре измит“, обясни Румен Попов. След този удар по собствените му признания д-р Иван Димитров изстрелял целия пълнител по крадеца. Улучил го е гърдите само с един патрон, който попаднал в белия му дроб. Плъха избягал и успял да стигне до колата, където впоследствие беше намерено тялото му.

След изстрела докторът се обадил на свой приятел и двама почистили добре мястото на престъплението от кръв и гилзи. Търсили Жоро Плъха в района, но не успели да го открият. Привлечена от изстрелите, излязла и лелята на лекаря и двамата с неговия приятел започнали да го убеждават да се обади в полицията. Той отказал категорично, но звъннал на друг свой познат, който укрил пистолета. Оръжието не е намерено и досега, а от прокуратурата отказват да съобщят кой е човекът, който го е скрил. На сутринта след убийство д-р Иван Димитров помолил собствениците на две от камерите в района за изтрият записите.  Действията му след стрелбата обаче останали увековечени на тях, а назначените експертизи ще покажа дали записите са били манипулирани.

Първоначално при задържането си д-р Иван Димитров заявил, че не знае нищо за инцидента, но след това е направил признания. В дома му са открити и 18 патрона за пистолет „Макаров“, също без разрешително. Затова на лекаря е повдигнато и второ обвинение – за незаконно притежаване на боеприпаси.

Наказанието за убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана е до 5 години затвор, а за държането на боеприпаси без разрешение – от 2 до 8 години.

Жоро Плъха има 9 присъди – 8 от тях за кражби. Деветата е за незаконно притежаване на оръжие, като в случая става дума за откраднат пистолет.

Още по темата
Викове „Плъхове!“ в подкрепа на задържания лекар
Неизбежната отбрана – въпрос №1 и по делото за убийството в Правище

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...