Новини от Пловдив » Важно » Свлачището край Смолян може да запуши река Черна и да предизвика наводнение
Важно Регион

Свлачището край Смолян може да запуши река Черна и да предизвика наводнение

Свлачището засяга над 20 дка и се движи
Свлачището засяга над 20 дка и се движи. СНИМКА: СмолянПрес

Свлачището на пътя Смолян – Мадан е като живо, засегнало е над 20 декара площ и продължава да се разширява, съобщи кметът на село Търън Явор Говедаров пред БНТ.

Свлачището засяга над 4000 души в този район. Хората, които остават вкъщи се притесняват за младите, които пътуват.

Според Говедаров има опасения за скъсване на водопровода, който снабдява 11 населени места. Той допълни, че няма прекъсване на училищния процес в село Търън.

Преминаването в участъка е забарнено, но ежедневно стотици минават оттам с риск на живота си. „Предупредихме населението, че свлачището е много опасно. Опасно е преминаването. Всеки на своя отговорност трябва да поеме този риск. Нарушено е и медицинското обслужване“, поясни Говедаров.

Цепнатината се увеличава
Цепнатината се увеличава

Все още има тонове скална маса, които не се разчистват. Причината е, че при разчистване на долните слоеве отгоре веднага се активира и се срутват тонове скали. Участъкът от пътя Смолян – Мадан в района на село Тикале остава затворен и опасността от свличането на скална маса.

Алтернативният маршрут за тежкотоварните камиони е през Рудозем – Смилян, а за леките автомобили и по пътя Смолян – Фатово – Рудозем. През Рудозем пътят се удължава с 20 км.

В момента се работи за алтернативен път, който ще стане в рамките на 10 дни. Товарният поток ще преминава през Рудозем – Смилян.

Опасенията на хората са, че ако не се вземат спешни мерки, свлачището може да затрупа река Черна и да предизвикат наводнения, които могат да засегнат пречиствателната станция, Влахово и Устово дори. Всички мостове и жилища около реката също могат да бъдат наводнени.

Все още не е ясно кога ще започне разчистването. Очаква се днес да пристигнат още геолози, които да направят проучвания. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...