Новини от Пловдив » Пловдив » Кметът на „Южен“ раздаде курбан пред църквата „Света Троица“
Пловдив

Кметът на „Южен“ раздаде курбан пред църквата „Света Троица“

Кметът на "Южен" Борислав Инчев раздаде рибен курбан
Кметът на "Южен" Борислав Инчев раздаде рибен курбан

Галина ГЕОРГИЕВА

Рибен курбан по повод Благовещение раздаде кметът на „Южен“ и лидер на ВМРО в Пловдив Борислав Инчев. Инициативата е на патриотичната организация и се провежда в три църкви в града – „Света Троица“ в „Южен“, „Свети Илия“ в „Източен“ и „Свети Николай“ в „Западен“.

Малко след 9 часа Борислав Инчев пристигна в храма „Света Троица“ и заедно с жители на района изслуша литургията по повод големия християнски празник. Много пловдивчани дойдоха да запалят свещ и да се помолят за здраве и по-добри дни.

Свещеник благослови рибния курбан
Свещеник благослови рибния курбан

След като свещеник благослови ритуалната храна пред църквата и пожела „Бог да ви дава сили, господин Кмете “, Инчев грабна черпака и започна да разсипва от рибния курбан. Най-напред на опашката се наредиха възрастни хора, а районният кмет честити на всеки празника и пожела да е здрав. „Да сте все така щедри“, отвърна му жена на средна възраст.

Пред ПловдивПрес Борислав Инчев заяви, че на Великден ВМРО ще раздаде козунаци. (Очаквайте интервю с Борислав Инчев по-късно)

Кметът на „Тракия“ Костадин Димитров също по традиция раздава над 300 порции печена риба на миряните. Веднага след службата в храм „Свето Преображение Господне“ /около 11 часа/ свещеник ще благослови ритуалната храна. Вече е дългогодишна традиция в „Тракия“ да се дава курбан на големите празници с помощта на доброжелателни дарители от района. Спомоществувател на курбана за Благовещение е „Тони 2000“.

Благовещение е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

2 Comments

Click here to post a comment
PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...