Новини от Пловдив » Важно » Проф. Мишо Константинов пред Plovdiv-Press: Ердоган и Европа са в трудно положение
Важно Интервю Мнения

Проф. Мишо Константинов пред Plovdiv-Press: Ердоган и Европа са в трудно положение

Проф. Михаил Константинов
Проф. Михаил Константинов

Посланията на турския президент дразнят евролидерите, гласовит е заради народа си

 България трябва да настоява за компенсации на тракийските бежанци с подкрепата на Европа

Има опасност от Трета световна война и тя ще засегне всички

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА

На 26 март във Варна ще се проведе изключително важна среща на върха на ЕС и Турция. В срещата ще участват българският министър-председател Бойко Борисов и европейските лидери Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, от една страна, и турският президент Реджеп Тайип Ердоган от друга. Предстоящата среща се счита за най-важната от процеса на председателството на България на ЕС, което София пое в началото на тази година. По този повод разговаряме с проф. Михаил Константинов.

– Проф. Константинов, какво очаквате от срещата във Варна между Ердоган и европейските лидери? Само преди дни турският президент размаха пръст на ЕС, заради неизплатените 3 млрд.евро за бежанците. Какви са възможните сценарии?

-Срещата ще бъде изключително трудна. Основният успех на срещата е, че тя изобщо ще се състои. Ердоган е в много тежко положение, защото той спечели битката в сирийския град Африн, но войната с кюрдите не е ясно как ще бъде спечелена. Освен това кюрдските бойци напуснаха града без особени загуби и в момента контролът е на  турските войски. Тази война няма как да бъде приемана от турското население с ентусиазъм. Хората ще се изморят и ще тръгнат да търсят политическо решение. А това означава край с Ердоган и обкръжението му, заложили на военно решение. Колкото по-рано се премине към автономия на кюрдите, толкова по-добре. В крайна сметка пак ще се отиде към независимост, но след много жертви. Европа също е крайно неубедителна. Европейските ръководители са слаби, объркани, не знаят какво правят. Германия в момента прави опит да вземе властта  в ЕС- канят се да променят начина на взимане на решения. А това ще остави в страни от управленските решения всички по-малки членове на ЕС. Случаят „Скрипал“ във Великобритания няма разумен край, не е ясно докъде ще стигнат Великобритания и Русия. Няма особени ползи от това, което се случва, но спокойно може да има полза някоя трета страна. Историята може да се окаже по-заплетена, отколкото очакваме. Нашият премиер Борисов е изключително прав, когато призовава за внимателно решаване на този въпрос. Помним огромната лъжа от преди 15 години, когато Колин Пауъл размахваше фалшивия проект пред ООН, получи разрешение от Съвета за сигурност и нападна Ирак, в резултат на което загинаха 1 милион иракчани и беше създадена „Ислямска държава“ под ръководството на Саддам Хюсеин. „Ислямска държава“ изобщо не е приключила, а тепърва ще работи в Европа, очакват се всеки ден атентати. Дано да прескочат България, макар че няма как това да се случи. Виждаме една грандиозна лъжа от преди 15 години до какви последствия доведе. И в този смисъл трябва да сме много внимателни, когато обвиняваме някого, особено в употребата на забранени оръжия. В момента случая „Скрипал“ не е много ясен, биха могли да бъдат руснаците, или украинските специални служби, както и самите англичани.

-Ако се върнем на срещата във Варна, има ли вариант за влошаване на отношенията между Ердоган и ЕС, или ще намерят решение?

-Посланията на Ердоган са дразнещи в Европа, в голяма степен са за вътрешна употреба. Той трябва да баламоса турския народ, че това което прави е в негова защита. Виждаме, че нещата с кюрдите определено не вървят. Там военно решение няма, вероятно ще се възобновят атентатите в Турция, помним атентатите в Истанбул и Анкара миналата година. Така че той е гласовит, за да укрепва вътрешните си позиции. Когато седне на масата на преговорите, разчитам да покаже повече от здрав разум. Дано се разбере с европейците, но кой знае какъв пробив няма да има.

-Ролята на България в тази среща каква трябва да е? Трябва ли да поставим въпроса за компенсациите на тракийските бежанци, за което настояват президента Радев и БСП?

-Този въпрос категорично трябва да се постави. Още повече че 26 март е Ден на Тракия. Този въпрос обаче би трябвало да се реши с подкрепата на ЕС, но се съмнявам, че ще бъде поставен. По-скоро турската страна ще откаже да разговаря за това. Вярвам, че въпросът за компенсации на тракийските бежанци един ден ще се реши, но не и утре. Но България трябва да настоява категорично за компенсации и то, с подкрепата на Европа.

-Какво би спечелили и какво би загубила България от тази среща?

-България няма какво да губи. Позитивите са ясни – срещата става възможна и с българското посредничество. Така че България ще получи своите позитиви, но не може да очакваме много. Тук не става въпрос само за едни пари, отношенията Турция- Европейски съюз не се свеждат до едни три милиарда. Турция трябва да реши кой да бъде нейният съюзник. Положението на Турция е такова, че тя може да играе ролята на регионален център в ислямския свят. Но тогава не може да е пълноправен член на ЕС. Имам чувството , че в Турция има отстъпление от идеите на Ататюрк, което до нищо добро няма да доведе.

-Има ли опасност от Трета световна война, за което намекна Ердоган, имайки предвид американските бази в Сирия?

-Опасност от Трета световна война има и причината е финансова. Това е огромното количество финансов боклук, който е напечатан – 1000 трилиона. Световната финансова система ще колабира, защото не може да се печатат само пари и много хора ще го отнесат. Някои хора си мислят, че войната ще бъде малка, но се лъжат. Други си мислят, че войната няма да ги засегне, но този път войната ще бъде голяма и ще засегне всички. А в конкретния случай, след като има толкова американски и руски войски в Сирия, е възможно да избухне конфликт. Ако се употреби ядрено оръжие, ще стане страшно.

-В тази сложна геополитическа обстановка как трябва да реагира България?

-Нашата роля е изключително важна и ние до голяма степен я играем. България може формално и неформално да изпълнява ролята на посредник, както го и прави. Надявам се нашите ръководители да бъдат на висотата на положението, разбира се това важи и за западноевропейските, американските и руските ръководители. Да не забравяме, че отзад стои един свръхмощен Китай, който чака белите хора да се изпотрепят и да вземе без особени усилия световната власт. Не знам дали си представяте един мощен съюз Китай-Япония, към който да прибавим и обединена Корея, която е свръхгигант икономически, но ще разполага с ядрено оръжие. Тогава ще имаме икономически тигър с ядрено оръжие, което вече е страшно. Но това са въпроси на утрешния ден, а в днешния ден трябва да се потушат конфликтите като този в Сирия.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...