Новини от Пловдив » Интервю » Кметът на „Южен“ пред Plovdiv-Press: Хората искат детски площадки, ще им ги дадем (обновена)
Интервю Мнения Пловдив Политика

Кметът на „Южен“ пред Plovdiv-Press: Хората искат детски площадки, ще им ги дадем (обновена)

Борислав Инчев
Борислав Инчев

Рано е още да кажа дали ще се кандидатирам за кмет на Пловдив, до изборите има много време

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА

Районните кметове се втурнаха да пълнят дупките, зейнали след обилните пролетни дъждове и късния мартенски сняг. Кметът на район „Южен“ Борислав Инчев призна пред екипа на ПловдивПрес, че ямите по улиците са сред основните проблеми за решаване в спешен порядък и вече е изготвил списък с проблемните участъци.  Той възобнови традицията да раздава рибен курбан за здраве на Благовещение. Под управлението на Борислав Инчев „Южен“ се появиха нови спретнати паркинги, квартални градини, тротоарите на много места са с нова настилка, младият кмет не крие амбицията си да направи районът най-предпочитано място за живеене и отглеждане на деца. Как ще се развива район „Южен“ и какви са приоритетите на кмета и екипа му – Борислав Инчев отговори пред репортер на ПловдивПрес.


 

– Г-н Инчев, до края на мандата остават по-малко от две години какви са ви амбициите за района, в какъв искате да го превърнете?

-Още при встъпването ми като кмет казах, че основната ми цел е да направим район „Южен“ най-добър за живеене в Пловдив и мисля, че ще постигнем тази цел. Това означава, че правим всичко възможно да решим проблемите, за които споделят хората. След изминалите две години от встъпването в длъжност мога да кажа, че големите проблеми сме ги решили. Ще продължим с детските площадки и паркингите и мисля, че районът ще бъде променен. Ще бъда доволен, ако част от усилията на администрацията са оценени и хората да кажат „Добре стана“.

-Ако хората кажат „Добре стана“, това ще е добра отправна точка за кметския стол на Пловдив. Ще се кандидатирате ли и при какви условия?

-Този въпрос пред мен не стои на дневен ред. Много е рано да се говори за каквито и да е избори. При наличието на още несвършена работа да се мисли за следващо явяване на избори е нелогично. Ако се прецени, че това, което сме направили, бива оценено от пловдивчани, едва тогава може да се мисли какъв ще бъде форматът на явяване на ВМРО и Патриотичен фронт. Не бих си позволил година и половина преди края на мандата да говоря за изборите.

-Защо решихте да възобновите традицията по раздаването на курбан на християнски празници?

-Благовещение е един от големите християнски празници, а курбан се дава за здраве. Смятам, че здравето е най-големият дар. А като представители на ВМРО сме търсили упование и опора в църквата, защото, както по време на турското робство, така и след Освобождението, църквата е съхранила народа ни и е запазила българското съзнание. Искаме за пореден път да потърсим упование в бог. Понеже предстои скоро един от големите християнски празници – Великден, нека всеки през това време да потърси важните неща, които осмислят живота.

-В началото на годината като кмет на „Южен“ си поставихте няколко приоритета – нови детски площадки, нова детска градина, паркинги, ремонт на булеварди и улици. По кои от тях вече работите?

-Тази година основен приоритет ще са детските площадки. В момента изграждаме две- едната се намира в парк „Източна Румелия“ на ул. „Кукуш“ до Бетонния мост, другата е в Коматево. Работим по поддържането на уличната мрежа, ще продължим и изграждането на нови паркоместа. Но през тази и следващата година водещи за районната администрация са детските площадки, защото жителите на „Южен“ ги искат.

Хората често спират Борислав Инчев, за да искат помощ при възникнал проблем.
Хората често спират Борислав Инчев, за да искат помощ при възникнал проблем.

Ако през изминалата година за паркоместата положихме много усилия, вече чувстваме отговорността и задължението да наваксаме в изграждането на детски площадки. Разбира се,

проблемите в района са много. Един от тях е липсата на финансиране.

Ние имаме достатъчно готови проекти за следващите две години, които могат да бъдат изпълнявани. Надявам се и през Общинския съвет, и през Голяма община да намерим финансиране за изпълнение на част от тях. Говорим за пътна мрежа и паркоместа. Ще припомня, че през миналата година беше извършена реконструкцията на „Коматевско шосе“, беше изградена улица „Остромила“. През тази година трябва да започне реконструкцията на ул. „Даме Груев“, надявам се и да започне най-накрая дългочаканото изграждане на „Модър“ –„Царевец“. Ще вложим усилия в преасфалтиране на по-малки вътрешноквартални улички в района.

-Кога ще бъдат готови детските площадки?

-Първата, в парк „Източна Румелия“, ще е готова до 10 дни, ако не вали сняг. Следващата детска площадка сме планирали да е завършена до 20 април, а третата, на бул. „Александър Стамболийски“ 80-84, чийто строеж ще започне до дни, ще направим всичко възможно да приключи до началото на май.

-С какви средства разполага район „Южен“ за тази година?

-Реално разполагаме с 330 хиляди лева, към тях може да добавим средства, с които пряко няма да оперираме, но ще бъдат вложени в района – почти 2 милиона.

Един милион за уличната мрежа в Коматево и още един милион за поддържане на пътната настилка в „Южен“

Това са процедури, обявени в Голяма община, но се надявам с допитване до нас, проблемите да бъдат решени и да се подобри състоянието на уличната мрежа.

-Дупките са един от проблемите, които сериозно тормозят шофьорите.

-И мен също, защото и аз съм шофьор.

-Къде най-спешно в следващите дни ще се запълват ями?

-През изминалата седмица сме работили по бул. „Никола Вапцаров“, бул. „Александър Стамболийски“, ул. „Трети март“ и някои други по-малки улици. Предстои да започнем работа по един участък на бул. „Александър Стамболийски“, по продължението на улица „Кукуш“, до магизан Билла в отсечката между бул. „Македония“ и ул. „Димитър Талев“, да влезем и по вътрешноквартални улици. Особено сега, след рязката смяна на температурите има участъци, които са цъфнали. Знам, че това е проблемът, който най-много дразни хората, но

тази година за запълване на дупки имаме 40 хиляди лева, миналата година сме вложили 100 хиляди

и по изчисление на инженерите в районната администрация на нас ни трябват между 120 и 150 хиляди лева. Силно се надявам, че с отпуснатите средства за пътната настилка, сега състоянието да бъде променено. Предложили сме да бъдат цялостно преасфалтирани участъци от бул. „Никола Вапцаров“, участъка пред магазин Билла, улици като „Борис Шивачев“, „Щип“ и други, на които състоянието е лошо и само с кърпене на дупки не става.

 

Още по темата

Кметът на „Южен“ раздаде курбан пред църквата „Света Троица“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...