Новини от Пловдив » България » България » Политика » Срещата във Варна приключи – Борисов, Ердоган и Туск доволни
България Политика

Срещата във Варна приключи – Борисов, Ердоган и Туск доволни

Бойко Борисов
Бойко Борисов

„Благодаря за конструктивната среща днес във Варна, среща, заредена с голямо напрежение, събитията в света се редят в много посоки и то не конструктивни. Благодарен съм и на тримата, че говорихме по всички теми, които касаят и Европа, и България – като се започне от тракийските бежанци, поставил съм и тази тема, има претенции от турската страна. Надявам се до юни да има още една среща и да чистим темите една по една“. Така премиерът Бойко Борисов откри брифинга във Варана след срещата ЕС – Турция.

Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск, Бойко Борисов и Реджеп Ердоган дадоха пресконференция във Варна след работната им вечеря в „Евксиноград“. В 19 ч. започна срещата ЕС-Турция, която е съпроводена с надеждата да разреши важни теми за региона и целия Европейски съюз. Тя продължи близо час и 10 минути.

Домакин на срещата е премиерът Бойко Борисов, който е един от нейните инициатори.

Благодаря на Ердоган, че имаме вече над година нулев мигрантски натиск на границата. Надявам се българите да го оценяват, помним времето, когато мигрантската вълна ни беше натиснала. С Ердоган разисквахме абсолютно всички теми. Аз поех ангажимент да поставя въпроса от името на Ципрас за тракийските българи, претенциите на президента и на опозицията – поставил съм темата пред Ердоган. Техните претенции не са по-малко – за данъците, за възродителния процес, пенсиите на изселниците ни – затова за да не бъркаме тази среща е между ЕС и Турция, добави Борисов.

Външните министри биха разрешили тези въпроси. Още юли интерконекторът с Турция ще е готов, този с Гърция също върви. Мисля, че постигнахме целите. Най-важното, което България си беше поставила за цел, да контролира външната граница на Шенген, е изпълнено.
Най-големият успех е, че след изказванията от медиите на цяла Европа за претенции и обидни реплики, вече се връщаме на масата на преговорите. Убеден съм, че този канал на диалог трябва да продължи да работи. Може би до края на председателството ни ще проведем още една среща. Днес Турция остави много нагледен материал, на флашки – за операцията в Африн. Чух, че Туск и Ердоган преди са си били дузпи. Днес ги видях да се усмихнат, мисля, че мирът е най-важното нещо, добави премиерът. Всички подкрепиха категорично срещата във Варна, завърши Борисов.

Доналд Туск
Доналд Туск

Благодаря, Бойко, за това, че беше наш домакин днес. Тази среща е от изключително значение. Миналата година се съгласихме да ускорим диалогът с Турция, днес разгледахме много от темите и се съгласихме да заложим много теми в бъдеще. Това каза Доналд Туск на брифинга след проведената среща ЕС-Турция във Варна, пише „24 часа“.

Оценяваме високо усилията на Турция за миграцията и че полагат много за тази тема. Ние от своя страна също полагаме много усилия. Също така Турция трябва да поеме по пътя на поддържане на демократичните стандарти.

Ние разбираме, че Турция преживя много с опита за преврат, но ЕС остава готов да помогне в това отношение.

Добрите двустранни отношения са важен аспект, част от процеса на присъединяване. Все още има някои притеснения – случилото се в Егейско море и задържането на граждани в Турция, даде примери Туск.

Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган

Искам да ви поздравя с най-сърдечни чувства, за мен е удоволствие да съм във Варна. Благодаря на моя приятел Борисов, който ме покани тук. Така започна изказването си турският президент Реджеп Ердоган.

Действително надяваме се периодът на лоши отношения между ЕС и Турция да е в миналото. Туск и Юнкер споменаха, че трябва да работим повече, отколкото в миналото. Нашата кандидатура в ЕС започна през 1963 година и искаме час по-скоро да пристъпим към решителна стъпка. Обсъдихме стъпките, които трябва да направим, за да се придвижим.

Турция изпълнява своите ангажименти в борбата с тероризма и бежанците – вече те са над 4 млн. в Турция. Ние сме получили 1 милиард и 800 хиляди евро, очакваме и вторият транш, обещан ни от ЕС, за бежанците. За сирийците у нас ще бъдем много улеснени, ако получим този фонд. Ще улесним техния живот и нашата работа.

Имаме друг въпрос, на който очакваме отговор, и това е реабилитирането на визовия режим за нашите граждани. ЕС към настоящия момент трябва да направи час по-скоро своята стъпка. Нашите граждани не трябва да губят вяра в ЕС. Смятаме, че тези технически въпроси не трябва да бъдат обект на политиката. Това, което създава затруднение, са двустранните спогодби като тази за сухопътния транспорт.

Турция се бори в границите си с много терористични организации. Операциите, които провеждаме, допринасят и за сигурността на Европа. Очакваме подкрепа за тези операции, а не неоснователни критики. Турция уважава хуманитарните права. Нашата операция за борбата с тероризма ще продължи.

Ще бъде грешка Турция да се изолира от този процес на партньорство. Ние сме страна, която има трайни отношения с Европа, имаме много точки , по които имаме общи интереси., заяви Ердоган

Още по темата

Вечерята във Варна започна с „приятелю Ердоган“

Борисов посрещна Ердоган и Туск

Юнкер: С Турция трябва да вървим ръка за ръка

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...