майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » Размяна на мнения: Ползите от връщането на общините „Родопи“ и „Марица“ към Пловдив са мит
Важно Мнения Пловдив

Размяна на мнения: Ползите от връщането на общините „Родопи“ и „Марица“ към Пловдив са мит

Инж. Александър Константинов

Инж. Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив

Публикуваното преди дни мнение на бившия общински съветник Тодор Кръстев под заглавие „Да върнем на Пловдив „Марица“ и „Родопи“, в което той твърди, че откъсването на двете общини от града преди 30 години е заговор срещу Пловдив, провокираха зам.-кмета до 2011 г. Алексанъдр Константинов също да коментира темата. Позицията му застъпва обратната теза с аргументи, които си струва да бъдат чути. 

Периодично някой развява знамето на поглъщането на общините “Марица” и “Родопи” от Пловдив. На пръв поглед това популистко мероприятие е справедливо, но реалността е съвсем друга. Затова ще започнем с фактите.

Община Пловдив е разположена на площ от 102 кв. км. , има 343 000 жители и формира 324 млн. лв. общински бюджет за 2018 г. Това са базови параметри, които определят каква е една община. За един жител от общината се разходват 945 лв. годишно от бюджета.

Община “Марица” е разположена на площ от 343 кв. км, има 19 села и 31 700 жители. Формира бюджет за 2018 г. от 23 млн.лв. На един жител от общината се падат 721 лв. от бюджета за годината.

Площта на община “Родопи” е 524 кв. км., има 21 села и 32 600 жители. Бюджетът й за тази година е 19 млн. лв., което означава 568 лв. годишно на жител.

Сега нека анализираме изброените базови параметри. Населението на двете общини общо е по-малко от жителите на един от шестте района на Пловдив. Това, че към община Пловдив ще минат още 64 000 жители, с нищо няма да промени живота на хората в града и селата. Напротив, за хората в града като цяло бюджетните  разходи ще се увеличат. В момента разходите на един жител на града са почти два пъти поголеми от тези за хората в селата. Големите територии означават много поголеми разходи за градски транспорт, за поддръжка на транспортната инфраструктура и осветление. Практически бюджетът на Пловдив ще поеме поголеми разходи при сравнително малко приходи.

За жителите на селата ще има също негативен ефект. В момента данъчните оценки на всички имоти в двете общини са в пъти пониски от тези в града, защото такава е методиката на Закона за местните данъци и такси. След вливането в една голяма община ще има преоценка на всички данъчни оценки и съответно на налозите на хората по селата. Косвен ефект ще има в много посложната бюрокрация в града. За наймалкия строеж в селата ще се налага да се минава през сложната общинска администрация на града.

Друг мит е, че ще се ускори развитието на икономиката. Бизнесът иска бързи и лесни процедури при инвестициите, помалко административни пречки и добра инфраструктура. При вливането на малките общини в голямата инвеститорите ще получат точно обратното. Ще получат и нови данъчни оценки, които увеличават и такса битови отпадъци.

Много ми е трудно да посоча поне един положителен ефект от това поглъщане на малките общини.

Още по темата

Тодор Кръстев: Да върнем на Пловдив „Марица“ и „Родопи“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...