Quantcast
Новини Пловдив » Мнения » Янка Такева: Най-добрите ученици не искат да стават учители
Мнения Образование

Янка Такева: Най-добрите ученици не искат да стават учители

Янка Такева
Янка Такева

Само след осем години от българската образователна система ще се пенсионират 39 000 учители, а в шест български университета се подготвят едва 20 000 студенти за бъдещи учители, като от тях 50% влизат в образователната ни система.

Важно е как ще се мотивират младите хора за „устойчивост“ в образователната система, защото кадровото обезпечаване на образователната система е фактор за качеството на образованието.

Една голяма част от най-добрите български ученици не искат да учат висше образование, свързано с педагогическите специалности, и не искат да стават учители

Затова трябва да се мотивират младите хора да завършат висше образование и да започнат работа като учители. Друг важен въпрос е свързан с това как младите учители да останат да преподават в училище, а не да се отказват бързо от учителската професия.

В българската образователна система днес работят 93 000 учители, като 85 000 от тях имат магистърска степен. 24 процента от българските учители имат висока квалификационна степен, а 12 процента от тях имат второ висше образование.

Най-важното е, че в България имаме много добра система за квалификация на учителите и за кариерното им развитие.

Председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева на международната конференция „Подкрепа за младите учители като инструмент за качествено образование – привличане, набиране и подготовка на ефективни млади учители в образованието“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...