Новини от Пловдив » Мнения » Анализи » Алфа Рисърч: БСП настига ГЕРБ след скандалите около ЧЕЗ
Анализи България Мнения Политика

Алфа Рисърч: БСП настига ГЕРБ след скандалите около ЧЕЗ

Данните от изследването
Данните от изследването

Скандалите около продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ намаляват подкрепата към управляващите от ГЕРБ, а вътрешнопартийните удари в коалиционния им партньор – „Обединените патриоти“, също рикошират в партията на Бойко Борисов. На този фон БСП скъсява дистанцията с най-голямата политическа сила, без да разширява влиянието си.

Това са част от изводите в редовното тримесечно изследване на социологическата агенция „Алфа рисърч“, проведено между 15 и 24 март на базата на 1025 преки стандартизирани интервюта в домовете на хората. Изследването е представително за пълнолетното население.

ГЕРБ запазва мястото си на първа политическа сила с подкрепа от 23.1% от всички избиратели. Външнополитическата активност на лидера на партията Бойко Борисов води до ръст от 3 на сто в неговия личен рейтинг – до 36%, сочат резултатите от проучването.

Най-голямото изпитание за кабинета „Борисов 3“, сделката за ЧЕЗ, оказва и най-пряк негативен ефект върху неговия имидж. 57% са на мнение, че правителството е замесено по някакъв начин в продажбата на най-голямото електроразпределително дружество в България на пазарджишката фирма „Инерком“, а един от уважаваните експерти-министри в кабинета, Теменужка Петкова, губи 10 пункта от своя личен рейтинг.
Същевременно 42% са на мнение, че в политически план този скандал се използва от опонентите на правителството, за да го свалят от власт.

Така, макар симпатизантите на ГЕРБ също да са критични към сделката, по отношение на правителството те заемат защитна позиция. В резултат кабинетът запазва доверие от 21%, колкото имаше и през декември. С 4% обаче се увеличават неговите критици (до 43%), като негативните настроения нарастват главно сред столичани и жителите на селата.

37% определят българското председателство на Съвета на ЕС като успешно до този момент, срещу едва 13% – като неуспешно. 50% одобряват приоритета на страната ни за европейска интеграция на страните от Западните Балкани.

В този контекст премиерът Борисов повишава рейтинга си с 3% спрямо декември. Министрите, пряко ангажирани с европейската политика, са сред най-одобряваните в кабинета – Томислав Дончев, който повишава рейтинга си с нови 5%, Лиляна Павлова, Екатерина Захариева.

Като основна опозиционна сила БСП успя да се възползва от текущите скандали, от разпалените от дебатите по Истанбулската конвенция обществени страхове, от националистическата реторика около посредническата роля на България в диалога между ЕС и Турция. В резултат с подкрепа от 20.5% левицата скъсява дистанцията с ГЕРБ, но не заради електорален ръст, а заради спада на основния политически опонент, е изводът на изследователите. Лидерът Корнелия Нинова (доверие 26.4%) също не успява да повиши личния си рейтинг.

Като по-сериозен проблем пред партията се очертава стратегическото разминаване между антиевропейската й реторика и първия тест за нейното електорално влияние – изборите за Европейски парламент догодина. Ерозирайки успешно образа на Европа сред част от своите избиратели, тя ги демотивира да участват в тях, вследствие на което изостава по-значително от ГЕРБ, отколкото при национален вот. При въпрос за вот на евроизборите дистанцията между нея и ГЕРБ нараства на 7%. Така рискът пред БСП е да попадне в своего рода капан на собствените си пиар победи.

Въпреки скандалите помежду им „Обединените патриоти“ успяват да се задържат на 5.2% електорална подкрепа. Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов е с най-висок личен рейтинг (29.8%), следван от лидера на Националния фронт за спасение на България и също вицепремиер Валери Симеонов – 11.4%. рейтингът на лидера на „Атака“ и председател на парламентарната група на „Патриотите“ Волен Сидеров е с 6.4%.

Отрицателните оценки и към тримата лидери нарастват, но позитивните не намаляват. Според авторите на изследването националистите се възползват от т.нар. ефект на негативната мобилизация – увеличаването на обществената нетърпимост към техни публични изяви води до консолидация на привържениците им.

При ДПС, както и при „Воля“ съществени промени не се наблюдават. Движението със сигурност би имало парламентарно представителство (5.1%), ако изборите бяха днес, докато партията на Веселин Марешки би останала извън него с 2 на сто.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...