Новини от Пловдив » България » България » Политика » Румен Овчаров пред Plovdiv-Press: Пробват да перат пари чрез сделката с ЧЕЗ
Бизнес България Важно Енергетика Мнения Политика Портфейл

Румен Овчаров пред Plovdiv-Press: Пробват да перат пари чрез сделката с ЧЕЗ

Румен Овчаров СНИМКА: Галина ГЕОРГИЕВА, ПловдивПрес
Румен Овчаров СНИМКА: Галина ГЕОРГИЕВА, ПловдивПрес

Казусът „ЧЕЗ“ и проблемите в енергетиката разисква в Пловдив на среща със социалисти и симпатизанти бившият енергиен министър Румен Овчаров. Той даде специално интервю за ПловдивПрес.


Скоро ще имаме нов шанс да извадим ГЕРБ от властта, ясно е, че БСП е опозицияТА, но все още не ни припознават като алтернативаТА на Борисов

 

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА

-Г-н Овчаров, защо сделката за ЧЕЗ трябва да бъде спряна?

-Причините са много, на първо място чисто икономически, на второ- правни и трето, поради социален ефект. Колкото и да твърдят управляващите, че по никакъв начин тази сделка няма да се отрази върху цената на електоренергията, не е така. Няма как новият собственик от нищото да извади пари, за да си връща кредитите. По един или друг начин ще се опитва да направи поне част от тези разходи да бъдат признати и от Комисията по енергийно и водно регулиране. Да оставим настрана и чисто криминалната страна на тази сделка, опитът да се изперат едни пари, които са изнесени от България, опититите на някои хора да придобият задкулисно едно от дружествата с най-голям финансов ресурс.

-Кои са тези хора?

-С имената няма да влизам в подробности, защото всеки път като кажа някакво име и на другия ден отивам в прокуратурата да се обяснявам. Без участие на правителството няма как да се случи сделката. Няма как КЕВР месец и половина да се правят на „ни лук яли, ни мирисали“. А законът ясно е разписал правата им и те са длъжни най-малкото да отправят питане до ЧЕЗ какво продават. Иван Иванов се обяснява, че намали право. Преди дни слушах и министърът на икономиката Теменужка Петкова, че никой в държавата не знаел какво продавали, те го продавали в Чехия. Законът е казал в кои случаи КЕВР е длъжен да даде разрешение за извършване на сделката.

Тази сделка няма как да стане без знанието на висшето ръководство на държавата. Самата министърка беше правилно отстранена за известно време, защото демонстрира дълбоки познания около бизнеса на г-жа Върбакова, дълбоки познания около хода на самата сделка. Тя не е наблюдател и статист, а е имала своята активна роля. Очевадно е, че чешката държава е в правото да иска да продава бизнеса си и да вземе масимума от възможните средства. Но България не може да не се интересува кой купува този бизнес и най-важнното е как ще връща парите.

-Вариантите оттук-нататък какви са?

-Първият, да продължим да се правим, че нищо не се е случило, сделката да се сключи, макар че тя става много проблематична. Все пак има директиви на ЕС, които са срещу прането на пари и финансирането на подобни сделки от офшорни зони. Да, те не са задължителни, но става дума за сделка между две европейски държави, а това само по себе си е проблем. Вторият вариант е сделката да бъде прекратена, което е най-добре.

Може да бъде прекратена от българската държава, ако си влезе в ролята и от КЕВР, която има тези права в чл. 92 и от Наредбата за лицензиране на енергетиката и чл. 21, т.23 от Закона за енергетиката. Третият вариант е да се правят безсмислени опити държавата да влезе в сделката. Това е глупаво упражнение, защото държавата няма да свърши никаква работа. Скептичен съм към влизнето на държавата в подобни структури. Българската държава към момента не е показала, че може да управлява добре стопански предприятия, вижте АЕЦ „Козлодуй“, НЕК, БЕХ- тези дружества правят социална политика, а не бизнес. Разликата с чешката държава е голяма, ЧЕЗ е едно от най-големите дружества в Европа. Държавата използва НЕК и БЕХ като социална патерица на икономическата и социалната си политика и докато не променим философията си на управление на държавните дружества, няма голяма логика държавата да се намесва в тях.

-Очаквате ли да излезе цялата истина за сделката, след като в парламента беше създадена специална комисия?

-Не. Тази комисия е създадена, за да се постави БСП в ъгъла, но тя нищо няма да свърши. Зависи какво точно колегите ще предприемат, нямат много време. Трябва да поискат съответните действия от компетентите органи. Ако им бъдат отказани, БСП трябва да каже, че тази комисия не може да свърши работа.

-Как си обяснявате данните на АФИС, че след сделката с ЧЕЗ БСП изпреварва ГЕРБ?

-Бих се радвал, ако това е така. Българите са повлияни от подобни задкулисни сделки. Имаме подкрепа в публичното пространство, че сделката трябва да бъде прекратена.

-След ЧЕЗ и Теленор обяви, че напуска България. Коя е причината такива мощни компании да се оттеглят от страната ни?

-Този въпрос не е към мен, а към управляващите. Когато аз бях министър, през 2007 година в България на година влизаха по 9 милиарда инвестиции. Сега няма и един милиард и то половината са превъртане на стари кредити, които дружества и партии вземат от своите комапнии – майки, за да си рефинансират старите задължения. Това не е инвестиция.

-Как се справя министърът на икономиката?

Министърът на икономиката има определена роля, назначен е от определен човек, така както му свърши работата 2011 година по време на приватизацията на „Булгартабак“, явно и сега има определена задача и най-вероятно скоро ще я разберем

-Как гледате на идеята на Борисов АЕЦ „Белене“ да бъде построена като общобалкански проект?

-Преди да кажеш хоп, трябва да скочиш. Идеята не е лоша, по принцип част от балканските държави – Сърбия и Македония, са изявили интерес към участие. Но ти да кажеш – аз имам едно оборудване, една площадка, ама не искам да ги правя, но вие ако искате дайте едни пари, за да ни платите сметката. Така ми звучи всичко. Първото, което трябваше да направи Борисов , беше да отмени мораториума, да приемат доклада на БАН и да кажат – има пазар за тази електроенергия, и в страната и в региона. И едва след това да се обявява, че ще изграждаме тази централа, ако някой има интерес да се присъедини. Другите държави не са по-глупави от нас.

-Има ли предпоставки за предсрочни избори?

-Очевидно е, че държавата е в силно разклатено положение и затова Борисов си пази всички възможни политически подкрепи отворени – и с ДПС, и с Патриоти, и с Марешки. От друга страна, всички искат власт. Всички са се захапали за властта и не виждам кой от тях, с лека ръка би прекъснал това управление и би се впуснал в авантюра, която не е особено ясно какво ще ни донесе.

-БСП готова ли е за властта?

-БСП очевидно стана опозицияТА, но все още не е ясно, че БСП е алтернативаТА. Хората все още не са припознали БСП като партията, която може да замести Борисов и ГЕРБ в управлението. В тази посока има още какво да се прави. Преди година БСП имаше шанс да извади ГЕРБ от властта, но го пропиляхме. Нов шанс ще имаме съвсем скоро, важно е как ще го оползотворим.

Румен Овчаров говори по актуални проблеми пред активисти на БСП
Румен Овчаров говори по актуални проблеми пред активисти на БСП

 

Румен Овчаров в Пловдив: Токът е поскъпнал 6 пъти за 20 години
АФИС: БСП изпревари ГЕРБ заради сделката за ЧЕЗ
Милен Велчев: Държавата не трябва да участва в сделката с ЧЕЗ

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...