Quantcast
Майонеза Краси
Новини Пловдив » Бизнес » Феномен: Гръцкото агнешко по-евтино, пласират го у нас
Бизнес България Важно Кухня Портфейл

Феномен: Гръцкото агнешко по-евтино, пласират го у нас

Пласират гръцкото агнешко у нас, защото е по-изгодно
Очаква се внос на агнешко от Гърция

Гръцки животновъди обмислят да пласират агнетата си за Великден не в Гърция, а в България, тъй като цените на агнешкото у нас са по-високи от тези в южната ни съседка. Това твърди Български новини, като се позовава на Димитрис Камбурис, председател на Асоциацията на животновъдите в Гърция.

В Гърция таванът на агнешкото живо стига едва 2,20 евро за килограм, докато в България колегите могат да го изтъргуват за 3,20 евро за килограм, подчертава Камбурис.

Той твърди, че за първи път агнешкото в Гърция е по-евтино от това в България. „Тази година за първи път няма да сме изправени пред феномена български агнета да се продават за гръцки, и това е, защото цените на гръцките агнета са паднали толкова много, че са по-евтини и от тези в България“, твърди Камбурис, цитиран от вк „Елефтерос типос“. 

„Действително у нас някои фермери успяват да продадат агнетата на цена 7 – 8 лв. за килограм живо тегло“, каза пред Investor.bg овцевъдът Бисер Чилингиров, бивш председател на Националната овцевъдна асоциация. Той уточни, че това са единични продажби директно от стопанствата в райони, където има по-малко овце, а иначе прекупвачите дават по 5,50 – 6 лв. за килограм живо тегло.

СНИМКА: НОА

Според Тенчо Христов от фондация „Биоселена“ в момента овчарите продават на едро на цени 5 – 5,50 лв. за килограм живо тегло, а единични продажби от фермата има на цени 6 – 7 лв.

„Няма как гръцки агнета да дойдат в България, там си имат традиции. Ако ние купуваме плешка, гърците държат да имат цяло агне на трапезата“, категоричен е Бисер Чилингиров.

Той коментира, че заради благоприятния климат и храненето българските агнета са по-вкусни и гърците ги предпочитат пред местното производство.

Българинът яде само 1,4 килограма агнешко годишно при средно в ЕС около 2 килограма на човек. Между 2020-2022 г. у нас се очаква слаб ръст до 1,5 килограма, казват експерти от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика в анализ за производството на месо в България.

Там се отчита, че агнешкото има най-малък принос в производството на месо в България и през 2016 г. са произведени 9,84 хил. тона. Месодайните овце са 102 700 през 2016-та или едва 7,6% от общия брой овце в страната и стопаните в голяма степен разчитат на субсидиите.

Тъй като 82% от агнешкото се добива в стопанствата и хората купуват агнетата директно от фермите, месото не стига до търговските обекти. Ограниченото предлагане поддържа високи цените на дребно на ниво 13,30-13,50 лв./кг, което не стимулира растежа на потреблението.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...