Новини от Пловдив » Важно » Мартина от Английската пред Plovdiv-press: Спечелих стипендия, а не „грабнах“ 500 000 от лотарията
Важно Образование

Мартина от Английската пред Plovdiv-press: Спечелих стипендия, а не „грабнах“ 500 000 от лотарията

Мартина Гарабедян СНИМКА ПловдивПрес
Мартина Гарабедян СНИМКА ПловдивПрес

Пловдивчанката разработва бизнес продукт за калкулатор, който да контролира уредите у дома

Ученичката ще следва в най-добрия университет за предприемачи в САЩ -Бабсън Колидж в Бостън


С Мартина разговаря Галина ГЕОРГИЕВА

„Пловдивчанка спечели 500 000 лева стипендия за следване в САЩ“. Тази новина гръмна преди два дни по всички медии в България, а интересът към 18-годишната Мартина Гарабедян е изключително голям. Тя е единствената българка, която печели стипендия на Фондация „Кроношпан“. Ученичката от Английската гимназия пребори конкуренцията на стотици свои връстници от Централна и Източна Европа и ще учи в най-добрия университет за предприемачи – Бабсън Колидж в Бостън. Престижното висше училище оглавява над двайсет години класациите на образователните центрове за подготовка на предприемачи в САЩ.

Пред ПловдивПрес Мартина Гарабедян разказа за трудния път към победата.

На 16 март разбира, че печели стипендията. Казва само на родителите си и на трима-четирима приятели. След два дни и от Фондацията потвърждават, че тя е победител. „Когато вече новината излезе в медиите, нямаше как да я крия. Но истината е, че аз не обичам да се хваля. Когато човек постига нещо в живота си, не смятам, че трябва да се похвали на всички останали“, казва Мартина. Тя се дразни от факта, че много медии се фокусират върху сумата, която печели. Стипендията покрива разходите през четирите години на обучение, в това число такси, настаняване, учебници, здравна застраховка и пътувания до САЩ и обратно.

„Аз не съм „грабнала“, както някои се изразиха, 500 000 лв. от Националната лотария. Това е стипендия за образование в САЩ и тези пари директно ще бъдат преведени по сметка на университета. Не смятам, че е правилно да се насочва цялото внимание върху сумата, защото се обезценява трудът ми“, признава момичето.

Мартина Гарабедян иска да продължи да се занимава със социални и хуманитарни проекти
Мартина Гарабедян иска да продължи да се занимава със социални и хуманитарни проекти

За да спечели стипендията, преминава през пет етапа. През май месец миналата година идва съобщение в ЕГ „Пловдив“ от фондация „Кроношпан“,  че предлага стипендия на един ученик от Централна и Източна Европа за 4-годишно обучение. Мартина решава да кандидатства и се подготвя усилено. През септември подава документите си, пише три есета, като мотивационното е озаглавено „Късметът среща подготвения“, представя се блестящо на ТOEFL и SAT, провежда интервюта с представители на фирмата и университета.

До финалния пети кръг са допуснати 14 кандидати от Украйна, Полша, Чехия, от които 7 българи. Пловдивчанката успява да ги победи.

Вторият кръг се провежда в Бургас, където се намира един от заводите на „Кроношпан“. Всеки от кандидатите за стипендията трябва да развие бизнес идея и бизнес план в екип с напълно непознати партньори по време на уъркшоп „Micro Lаb“, за да покаже пред ръководството на университета как може да взима успешни решения в сложни ситуации. „Там имахме среща с представители на фондацията от Австрия.

Една от задачите ни беше да изготвим бизнес план. Поставиха на масата предмети от ежедневието,

разпределиха ни в групи и трябваше да изберем един, но без да знаем какво ще изискват от нас. Спрях се на калкулатора. Трябваше да го превърнем в бизнес продукт и да го наложим на пазара. Имахме на разположение 30 минути. Бях в отбор с едно момче. Решихме, че този калкулатор ще служи като устройство, което може да контролира уредите в нашия дом. Различните цифри ще отговарят за печката, пералнята,  хладилника, климатика, ютията. Ако забравим включен уред, калкулаторът има функция да ни уведоми. Представихме разработката си на английски пред останалите участници. Това звучеше като нещо нереално тогава, но преди две седмици видях , че българи са разработили приложение за телефон със същата функция.“, разказва ученичката от Английската гимназия. Тя приема със скромност победата си.

За САЩ заминава през август. Ще живее в общежитие и ще дели една стая с други момичета.

„Университетът дава възможност да се избере специалност след първата година. Това е уникално, тъй като ще мога да се ориентирам. Вероятно ще е предприемачество, защото ми е наистина интересно – човек да развие сам собствен бизнес, да бъде креативен и смятам че това ще е насоката. Когато завърша образованието си в САЩ , ще реша дали да остана там или да се върна в България.  В България има бъдеще за социално и бизнес предприемачество. Но където и да съм, ще продължа да се занимавам със социални и хуманитарни проекти.“, казва Мартина Гарабедян.

Тя е вицепрезидент на Интеракт клуб „Пловдив“- младежка  хуманитарна организация към Ротари клуб и е бивш председател на ученическия парламент на Английската гимназия.

Сега й предстоят матури и заляга над учебниците. Винаги е била пълна отличничка, но математиката й е слабост. Освен английски, учи немски и е убедена, че в 21 век хората трябва да знаят езици. Признателна е на учителите си, които не само са й дали знания, но и много житейски съвети. За съучениците си от 12 „И“ клас разказва, че са задружни и сплотени. „Голяма част от съучениците ми са приети в престижни университети в чужбина, на други им предстоят изпити и вярвам, че ще се справят. Ние, българите, винаги сме показвали високи резултати на изпитите, активно се занимаваме с извънкласни дейности и затова сме много добре приети по света.“, гордее се зрелостничката.

Въпреки че заляга старателно над ученето, Мартина намира време и за странични занимания.

Още от първи клас голямата й страст е рисуването.

Майсторка е на пейзажите, а от 10 години посещава школа „Палитра“. Всяка година за Деня на детето в библиотека „Иван Вазов“ курсистите подреждат изложба, а Мартина също участва със свои картини. Като малка първо искала да стане известен дизайнер, после архитект, а след това инженер. В 10 клас решила, че ще се занимава с бизнес, а покрай извънкласните дейности се научила да работи в екип и да умее да го ръководи успешно.

Пловдивчанката е родена в семейство на икономисти. Майка й е банков служител, а баща й се занимава с малък бизнес. Мартина има брат инженер, който специализира докторантура в САЩ. Той също е спечелил преди години стипендия, за да учи в Америка.

Екипът на ПловдивПрес пожелава успех на Мартина в Бостън и поздравява родителите й, че са отгледали и възпитали умни син и дъщеря, които прославят България в чужбина.

Още по темата

Мартина от Английската спечели стипендия от 500 000 лева за следване в САЩ

Николай Радев: Гордея се с Мартина и с всички 1365 отличници в Английската

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...