майонеза Kраси
Новини от Пловдив » България » България » Въоръжени рецидивисти избягаха от Софийския затвор
България Крими

Въоръжени рецидивисти избягаха от Софийския затвор

Владимир Стефанов и Радослав Колев
Владимир Стефанов и Радослав Колев

Двама затворници са нападнали служители на Софийския затвор и са избягали. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Сигналът за бягството е подаден около 15:45 ч., когато двамата лишени от свобода са извършили въоръжено нападение над служители от затвора, след което са избягали. В момента двамата се издирват от полицията.

Единият от избягалите затворници се казва Владимир Стефанов. Той е рецидивист, осъден на 30 години лишаване от свобода за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама полицаи.

Другият избягал е Радослав Колев. Той също е рецидивист, като е осъден на 26 години затвор за убийство.

Двамата са преодолели съпротивата на трима надзиратели, като са ги заплашили с хладно оръжие – нож и огнестрелно оръжие и са произвели три изстрела с пистолет, съобщи Николай Проданов, заместник-министър на правосъдието.

Назначена е проверка и тепърва ще се разбере точно при какви обстоятелства е извършено бягството и чия е отговорността, добави той.

Издирването на затворниците е започнала веднага, но по тях не е стреляно, защото затворът се намира в центъра на столицата.

Оръжието, ползвано от затворниците, не е взето от охранителите, каквато информация се появи в началото, а придобито по друг начин, каза заместник- министърът.

Инцидентът е станал, когато на затворниците са давани вещи от техни близки.

От прокуратурата и МВР уточниха, че се проверяват действията на охранителния състав в затвора. Двама прокурори са започнали разследване.

От столичната полиция предупреждават гражданите да сигнализират веднага, в случай че забележат двамата мъже. По данни на полицията те са агресивни, възможно е да са въоръжени и да окажат съпротива.

Последният случай на бягство е от началото на септември миналата година, когато затворник избяга от трудово-поправителното общежитие във варненското село Разделна, като използва чаршаф, за да се спусне до първия етаж. Няколко часа след това обаче той беше задържан.

Кои са опасните затворници?

44-годишният Владимир Пелов Стефанов (известен обаче с презимето си) влиза в затвора през май 2016 г. Излежава 32 години затвор за въоръжен грабеж на златарско ателие, отвличане, включително на дете, и стрелба по полицаи през 2011 г. Пелов е изключително умен и комбинативен, стана известен, след като беше приет с най-висок успех в специалност „Екология“ в Софийския университет, докато излежава 15-годишна присъда за убийство на сараф. Освободен е предсрочно за добро поведение и тогава заедно с още двама души извършва въоръжен грабеж на златарско ателие в Ботевград. Съучастниците му са заловени, той успява да избяга като краде автомобил с цяло семейство вътре. При опит да го заловят стреля и по полицаи.

Докато тече делото му, през 2013 година е пуснат под домашен арест заради глаукома. През 2016 г. обаче отново е арестуван, защото е уличен в две убийства – на братя от Ботевград, припомня Нова телевизия.

27-годишният Радослав Колев е имал проблемно детство и има непоносимост към хора с различна сексуална ориентация. Затова и през 2015 година убива 53-годишен служител на НАП-София именно заради сексуална закачка. Убийството става по особено жесток начин – данъчният е смазан с чук и рязан с нож. Колев опитва да заличи следите като пробва да убие и интимния партньор на данъчния, но мъжът оцелява въпреки многото рани, нанесени с нож. Пред съда признава вина. Осъден е на 26 години затвор

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...