Новини от Пловдив » Бизнес » Агро » Пресни ли са агнешкото и яйцата? По тези признаци се познава
Агро България Кухня Портфейл

Пресни ли са агнешкото и яйцата? По тези признаци се познава

Месото трябва да има печат с данните на производителя и произхода.
Месото трябва да има печат с данните на производителя и произхода.

В най-тежкия пост в дните на Страстната седмица, обикновено се пазаруват мръвки. Крехкото агнешко е сред най-търгуваните на пазара, но как да разберем качествена стока ли купуваме, или многогодишно „прясно размразено“.

Агенти по храните вече обикалят месарници и големи търговски вериги, но те не могат да огреят гаражните и крайпътни „борси“, където от багажника вадят месото „прясно, прясно“, обикновено с неясен произход.

Първо правило – купувайте само месо с печат – маркировка. На него е обозначен произходът – ветеринарният регистрационен номер показва месокомбината, където е добита разфасовката, независимо дали е бут, цял труп или плешка.

Второ правило – месо на пипане. При натиск прясното месо трябва да е със суха и еластична повърхност, без слузести наслоявания, а цветът да е бледорозов и свеж. Тлъстинките трябва да са бели или леко кремави, но не мътни.

Трето правило – не купувайте месо на ченгел от улицата. Само час-два на слънце са достатъчни да се развият стафилококови бактерии, които развиват опасни инфекции в човешкия организъм и могат да причинят апендицит, холецистит, гноен мастит и инфекциозна пневмония.

Най-сигурно е агнешкото да се купува от редовната магазинна мрежа, а ако е от частен стопанин – задължително да минава през ветеринар за изследване.

Как да разпознаем пресни ли са яйцата

Кокошите яйца трябва да бъдат пресни, клас А. Те се предлагат при температурни условия до 18 градуса. Срокът на годност е 28 дни от снасянето на яйцето. Върху черупката на всяко яйце се маркира с код на производителя, който показва: първата цифра – начина на отглеждане на носачките, след това – две букви, за българските яйца „BG“ и следващите цифри показват поредния номер на вписване на оператора в регистрите на Българската агенция по безопасност на храните.

Как обаче да разпознаем, че едно яйце е развалено? Най-лесният начин за това е като се счупи и помирише – миризмата му е зловонна и по никакъв начин не може да се обърка.

Маркировката на българските яйца трябва да има BG

Ако не искате да счупите яйцето, има и друг начин. Напълнете купа със студена вода и пуснете съмнителното яйце вътре в нея. Ако е развалено, то ще изплува на повърхността, което означава, че веднага трябва да го хвърлите. Прясното яйце ще падне на дъното на купата. Това е много лесен начин да разпознаете годно или негодно е яйцето.

По време на празниците Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) ще има дежурни екипи. Те ще извършват проверки по сигнали за нередности, които потребителите ще могат да подават онлайн, или да използват за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...