Quantcast
Новини Пловдив » Политика » Рекордна активност на изборите в Унгария, Орбан води
Политика Свят

Рекордна активност на изборите в Унгария, Орбан води

Виктор Орбан
Виктор Орбан

При рекордна избирателна активност се проведоха парламентарните избори в Унгария. Над 68% от избирателите отидоха да гласуват, а пред урните се извиха дълги опашки. Унгарците избират 199 депутат и за първи път се гласува по сложна смесена избирателна система.

Премиерът Виктор Орбан гласува в ранните часове на изборния ден. А посланието му към унгарците в деня на вота беше ясно. „Европейският съюз не е Брюксел. Европейският съюз е в Берлин, Будапеща, Прага… и в Букурещ. Така че, Европейският съюз не означава Брюксел, а всички национални столици заедно“, заяви той.

Първите прогнозни данни на социолозите показват, че дясната партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан ще спечели парламентарно мнозинство с преднина от 20 на сто и повече процента пред крайнодясната партия „Йоббик“ и социалистите. Единствената неизвестна, според тях, е дали Орбан ще си възстанови квалифицираното мнозинство от две трети в 199-местния парламент. В момента ФИДЕС разполагат с 144 места в 199-местния парламент.

В изборите участват пет големи политически сили и движения, а също и малки партии, които за влизане в парламента трябва да преодолеят 5-процентова бариера. Със свои кандидати участват партиите от управляващата коалиция „ФИДЕС – Унгарски граждански съюз“ и Християндемократическата народна партия, главният им опонент – Движението за по-добра Унгария (Йоббик), както и обединеният блок на Унгарската социалистическа партия и партията „Диалог за Унгария“, Партията на Зелените – „Политиката може да бъде различна и партията „Демократична коалиция“.

ЕС следи отблизо изборите в Унгария. Победа на Орбан би дала импулс за десните националистически сили в други страни от Централна Европа, особено в Полша и Австрия.

Виктор Орбан, който стана известен в края на 80-те години на миналия ХХ век като млад либерал, който призоваваше съветските войски да се оттеглят от Унгария, се превърна в десен националист през годините.

Той е бил министър председател между 1998 г. и 2002 г. и е бил в опозиция в продължение на осем години, докато неговата партия „Фидес“ спечели мнозинство от две трети в парламента през 2010 г. и 2014 г.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...