Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Задържаха българин по искане на САЩ заради Сирия
България

Задържаха българин по искане на САЩ заради Сирия

Желяз Андреев
Желяз Андреев

29-годишният Желяз Андреев от Добрич е задържан в събота по искане на прокуратурата в Маями. Арестът на Андреев е във връзка с водено разследване от властите във Флорида срещу 11 души по обвинения, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях – Желяз Андреев, Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев са българи.

Всички те са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии, за които американските власти твърдят, че са свързани с терористична дейност.

„Според документите, които сме получили, престъплението е извършено на територията на САЩ. Ние сме подписали двустранен договор за екстрадация и сме длъжни да изпълним тяхната молба”, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. От прокуратурата заявиха , че утре изтича 72-часовата мярка за задържането. Тогава ще стане ясно и дали обвинението ще поиска постоянен арест.

„В момента се чакат материалите по преписката срещу българския гражданин. Престъпленията, в които мъжът е обвинен, отговарят на измама и контрабанда по българското законодателство. Те са наказуеми и по законите на САЩ с лишаване от свобода за максимален срок от 20 години”, съобщиха още от прокуратурата.

В създадената във Фейсбук група за подкрепа на Желяз Андреев е описано, че срещу него има повдигнато обвинение от прокуратурата във Флорида с дата 24 октомври 2016 г. за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към САЩ.

От май 2013 г. до април 2016 г. добричлията е служител в отдел „Продажби“ в българския офис на американската компания AW Tronics. Като такъв, той осъществява продажби на авиационни части на авиокомпании и сервизни центрове за самолети и хеликоптери от различни държави, сред които и на сирийската авиокомпания Syrian Air без да подозира, че подобна сделка е нарушение на ембаргото, наложено от САЩ на Сирия.

„Желяз, който е назначен на трудов договор по българското трудово законодателство с компания, регистрирана в България с централен офис в САЩ, никога не е уведомяван, че работи по чуждо законодателство и следователно не е действал със съзнанието, че нарушава закон, камо ли закон на чужда държава“, пишат приятелите му в социалната мрежа. По думите на приятелката на младия мъж – Милена Здравкова, която е работила заедно с него в същия кол център, контактите с клиенти са извършвани по списък, даден от отдел „Продажби”.“

Заради седемте сделки със Сирийските авиолинии, Желяз Андреев може да бъде осъден във Флорида на максимална присъда от 25 години затвор и глоба от 1 250 000 долара.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...