Как да използваме космическа храна в ежедневието си ще научим в Деня на авиацията и космонавтиката. На 12 април Музеят на авиацията в Крумово ще отвори врати за посетители. Една от атракциите за любителите на летенето ще бъде свободният достъп до кабините на самолети МиГ-21 и Ми-24, а малки и големи ще научат интересни факти за живота в космоса. В образователната инициатива „Космическо училище“ гостите на музея ще разберат как с помощта на аерокосмически и геоинформационни данни може да се документира, опазва и изследва културно-историческото наследство.
Проф. Георги Сотиров ще им разкаже за българското участие в усвояването на космоса, а Николай Солаков- представител на Института по криобиология и хранителни технологии ще запознае публиката как се произвежда космическа храна и как може да я използваме в ежедневието си.
Събитието се организира със съдействието на Институт за космически изследвания и технологии – БАН, Селскостопанска академия – Институт по криобиология и хранителни технологии – София, Българско астронавтическо дружество – клон Пловдив, 24 авиационна база – Крумово, Сдружение „Славянски свят“, СОСЗР –Пловдив.
В Техническия университет пък организират двудневен празник на специалността „ Авиационна техника и технологии“ . Инициативата е на катедра „Транспортна и авиационна техника и технологии“, фондация „Български ВВС“ и ВВС на БА. На 11 април от 11:00 часа в 4 корпус на ТУ – Пловдив на ул. „Цанко Дюстабанов“ 25 ще се проведе научна конференция на тема „50 години безпилотна авиация в България“. На 12 април от 10:30 часа на летателна площадка „Марица“ преди Граф Игнатиево ще има летателен ден с демонстрационни и мотивационни полети, както и статичен показ на авиационна техника.