Новини от Пловдив » Общество » Хората с увреждания се вдигат на протест, искат справедлива реформа
Общество Пловдив

Хората с увреждания се вдигат на протест, искат справедлива реформа

Много преференции ни отнеха, заявиха в Пловдив представители на хора с увреждания

Защо заради такива, които с подкуп си вадят телково решение, да страдаме ние, питат те

В България само, който плаче, му дават биберон, заяви Латин Банков

Галина ГЕОРГИЕВА

Искаме диалог с правителството и няма да позволим да ни бъдат отнети правата, ако трябва и до Брюксел ще стигне. Това заявиха в Пловдив представители на организации на и за хора с увреждания. Те обявиха исканията си за справедлива реформа ден преди националния протест, който организират утре от 11:00 часа пред Министерски съвет и Президенството. Напрежението сред тях беше изострено заради новата наредба за медицинска експертиза, която може да остави голяма част от тях без инвалидни пенсии. От Пловдив на протеста ще отидат 4 автобуса с представители от Съюза на инвалидите и също толкова от Съюза на слепите.

„ След промените през 1990 година хората с увреждания бяха изхвърлени в периферията на обществото и обречени на бедност и безпътица. Целта на предвижданите от правителството и Народното събрание реформи в социалната сфера е да отнемат правата и доходите на 150-200 хиляди хора с увреждания. Спекулира се с факта, че хората с увреждания в България са много, но данните на Евростат показват, че те са 7-8% от населението. Казват, че има много инвалидни пенсии в България, но защо заради такива, които дават подкуп и вадят телково решение, да страдаме всички ние. Има прокуратура и съд, нека ги намерят, а не ние да отговаряме за тях“, възмутиха се Стефан Данчев -управител на Националния център за рехабилитация на слепите, Смиляна Запрянова от Съюза на инвалидите в България, Латин Банков- член на УС на Съюза на инвалидите, Велик Атанасов – председател на регионалната организация на Съюза на слепите , Ани Караиванова- от регионалната организация на Съюза на слепите, Димитър Парапанов от Национална асоциация на сляпо-глухите .

На митинга утре ще бъде връчена протестна нота до Президента, Председателя на парламента, Правителството и Омбудсмана, в която хората с увреждания настояват да отпаднат формулировката „определяне на работоспособност“ и планираното разделяне на медицинската експертиза. Основно искане на протеста е предвижданите нормативни промени да не въвеждат медицински стандрати за здравния им статус, които се различават от действащите в държавите на ЕС. Според промените само едно водещо заболяване ще бъде включвано в решението на ТЕЛК.

Хората с увреждания настояват за достъпно качествено здравеопазване и медицинска рехабилитация, както и за работни места.„ Ние не сме против реформата и нашият протест не е политически. Надяваме се управляващите да чуят гласа ни, защото в България само, който плаче, му дават биберон. Принудени сме да искаме това, което ни се полага.Не сме съгласни втората комисия да бъде оглавена от НОИ. Хората с увреждания ще се делят на три катерогии, след експертизата на работоспособността, част от тях ще имат право на пълна пенсия за инвалидност, част от тях ще имат право на частична пенсия и част от тях остават без пенсия. Защо НОИ по документи ще определя кой може да работи и кой не може, попита Латин Банков.

От Пловдив на протеста ще отидат  4 автобуса с представители от Съюза на инвалидите и също толкова от Съюза на слепите.
От Пловдив на протеста ще отидат 4 автобуса с представители от Съюза на инвалидите и също толкова от Съюза на слепите.

„Никой не забелязва колко преференции ни отнеха. Отнеха ни пътуването до населени места, където ползвахме автобуси, отне ни се добавката, с която можем да си осигуряваме рехабилитация. Аз бях на 60% инвалидност и поради това, че нямам право на тази рехабилитация, преминах на 86% инвалидност. Никой от управляващите не се замисля, че след катастрофи много хора остават инвалиди, заяви Смиляна Запрянова. Според нея социалната оценка за инвалидите трябва да бъде направена спрямо заболяването, а не да се раздават „средства на калпак“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...