Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » Министър Ананиев заповяда на здравните директори: Разход над 70 хил. лева само с мой подпис
Здраве Пловдив

Министър Ананиев заповяда на здравните директори: Разход над 70 хил. лева само с мой подпис

Кирил Ананиев
Кирил Ананиев

Държавните болници са в смут от няколко дни, след като здравният министър Кирил Ананиев им спусна нов стандарт за финансово управление, който им вързва ръцете по всички линии, научи Plovdiv-press.bg от няколко сигурни източника.

За всеки разход над 70 хил. лева те трябва да искат писмено разрешение от министъра и докато не получат отговор не могат да действат. Освен това на директорите се забранява да дават допълнителни възнаграждения на лекарите, ако имат забавени текущи задължения. Напрактика няма нито една държавна болница, която да е смогнала да изплати текущите си задължения, а това означава, че докторите ще караме на основна заплата и нищо друго, коментираха в недоумение лекари пред Plovdiv-press.bg. Доста колеги чакат каква заплата ще получат следващия месец, за да се ориентират дали да бягат в частна боница, а по-младите направо поемат на запад, признаха доктори.

Рестрикциите с новия стандарт съвпадат и с орязаните цени на медицински изделия, спуснати еднолично от НЗОК без допитване до Лекарския съюз и други медицински и пациентски организации.

От 15,30 часа днес в София ще се проведе среща между парламентарната комисия по здравеопазване и Асоциацията на Окръжните болници. Съвместното заседание е по настояване на УМБАЛ „Пловдив“, съобщи пред Plovdiv-press.bg прокуристът на болницата д-р Аргир Аргиров.

На заседанието ще присъства и.д. шефът на УМБАЛ „Пловдив“ д-р Иво Мильотев, който ще защити позицията на лекарската гилдия относно орязаните цени на медицински изделия в новия реимбурсен списък. Някои са свити до 70% еднолично от Здравната каса.

Д-р Мильотев ще настоява и за промени в спуснатия финансов стандарт за управление, който забранява допълнителни възнаграждения в държавните здравни заведения, ако има забавени текущи задължения. / Plovdiv-press.bg

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...