Новини от Пловдив » Важно » Ральо Ралев пред Plovdiv-Press: 8 години за районен кмет стигат, властта изхабява
Важно Интервю Мнения Общество Политика

Ральо Ралев пред Plovdiv-Press: 8 години за районен кмет стигат, властта изхабява

Ральо Ралев
Ральо Ралев

 Голямата ми мечта е да тръгне Водният цикъл и да ремонтираме 68 улици в „Северен“

Оценката на политиците я дават хората

Преди дни кметът на район „Северен“ Ральо Ралев проведе поредната акция по разчистване на незаконните къщи в ромските махали. За акциите в Арман и Шекер махали, за приоритетните проекти в района и за това дали мисли за следващ мандат разговаряме с Ральо Ралев


 

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА

-Г-н Ралев, вие сте единственият кмет, който активно се зае да разчиства незаконните строежи в Арман махала и Шекер махала. В началото имаше люти клетви по ваш адрес, жалби в Страсбург. Сега как ви посрещат в махалите?

– Ромите със сигурност не са по-щастливи и доволни сега. Важно е, че разбраха, че няма как да продължават да завземат общински терени. Нашите петгодишни усилия по разчистване на незаконните обекти спряха хоризонталното разрастване на махалите. Сега вече се разширяват само вертикално. Не само, че не даваме нови общински терени, но и отвоюваме вече загубени имоти. Самият факт, че на 18 април при поредната акция отидохме с идеята да разрушим две къщи, за които има заповеди, влезли в сила, а премахнахме четири, защото имаше жилищни сгради, които самите живущи бяха започнали да събарят и бяха останали бетонни скелета, които ние изринахме. Започнахме сутринта без присъствието на полицейски служители, въпреки това началникът на Трето районно Никола Симов настоя да има полиция и изпрати двама свои служители за превантивни действия. Това е показателно – не се налага да има вече полиция при акциите и второ, самите роми започват да си разрушават къщите, защото разбраха, че няма да правим компромиси.

– Какво ще правите с разчистените терени?

– Какво ще прави своя терен е въпрос на самия стопанин. На този етап една част е отредена за спортни площадки, а другата – за пътна инфраструктура. Когато се изгради булевард „Северен“ от Адата до Брезовско шосе, което вярвам да стане най-късно до пролетта на следващата година, когато се намери и финансиране, този булевард трябва да бъде продължен. Брезовско шосе не е изход на Пловдив. За тези, които не знаят, на Брезовско шосе има регистрирани малко над 10 000 фирми. Основната идея на бул. „Северен“ е да изкараме целия товарен трафик от бул. „България“ и бул. „Цар Борис Трети“, т.е. да не минава през колелото на Панаира и колелото на бул. „Дунав“, а да тече по бул. „Северен“, да излиза по т.нар. гумен прелез на Брезовско шосе, след това покрай бившия текстилен комбинат „Марица“ и чрез детелини да се изнася трафикът по Карловско шосе към магистралата. Една част от терените ще бъде за т.н. уши, където ще се отвежда трафикът между Карловско и бул. „Северен“, а другата част Община Пловдив ще реши за какво да се използва . Искам да подчертая, че ако не бяхме започнали да действаме в края на 2012 година, не само тези къщи, които съборихме,  щяха да стоят, но и цялата южна поляна т.е. теренът към зала „Строител“ и всичко до моста щеше да е застроено. Аз самият бях изненадан, когато отивахме да им връчваме констативни актове и след това заповеди, те продължаваха да строят. Мислеха си: „Много кметове са са минали, ти ли ще ни кажеш къде да строим“. Сега, не само, че спряха, но и сами започват да събарят незаконните постройки.

– Има ли още много къщи и незаконни обекти, които трябва да бъдат премахнати в махалите и в „Северен“ като цяло?

– Тук не опира въпросът до трябва. Ясно е, че 90% от къщите са незаконни, но ромите са част от това общество и трябва да живеят някъде. Като премахнем къщата им, трябва да да мислим за временни социални жилища или общински и това е проблем на общината.

Като закриха Северния обходен колектор, само за две години го застроиха целия – това е пътят за КАТ. Въпросът е хоризонтално да не позволяваме да се разрастват, защото един ден ще превземат нови и нови територии.

-Организирахте национален форум за проблемите в ромските махали в началото на седмицата. Вицепремиерът Валери Симеонов дойде и ви похвали, а пред журналисти каза , че моделът на гетото трябва да бъде разрушен.

-Прав е. През 80-те разселваха ромите по първите етажи на блоковете. Ще ви дам и друг пример, в детска градина „Захарно петле“ доста деца от махалата идват. Директорката казва, че когато са по две –три, се интегрират, но когато са повече, се събират на групи, говорят си на техния език и не могат да научат български. Разбира се, че моделът на гетото не работи и не трябва да бъде толериран.

– Имате добри отношения с Валери Симеонов. От ГЕРБ не ревнуват ли?

– Познаваме се от една година с г-н Симеонов покрай полицейския участък, който открихме на улица „Дилянка“. Нямам представа дали моите началници ревнуват или не. Но винаги съм заявявал открито, че съм кмет от ГЕРБ и такъв ще си остана.

– Оферти от други партии не приемате?

– Не ги разглеждам.

– Кои са приоритетните проекти за тази година в „Северен“?

– Каквото и да си говорим всички проекти са работа на парче. Дали ще направим улица, паркинг, тротоар или детска площадка, това е задължение на районния кмет.

Моята голяма мечта е да тръгне Водния цикъл. 58 улици ще бъдат ремонтирани в кв. „ Кършияка“ и още 10 улици в кв. „Захарна фабрика“.

Плюс два колектора на бул. „Дунав“ и по Брезовско шосе. Да ремонтираш толкова улици от тротоар до тротоар и двата колектора – това е огромен успех, дори за общински кмет.

Държа да отбележа, че водния проект на Пловдив е заслуга на г-н Тотев.

Ще се случи в район „Северен“ и аз ще бъда щастлив да стартира. Веднъж щеше да започне – тогава второто правителство на Бойко Борисов подаде оставка, дойде правителството на Орешарски и спряха парите за Пловдив. Преди две-три седмици зам.-кметът Розалин Петков подписа договора с министъра на околната среда и водите Нено Димов.

– Досега влагахте усилия в кварталите „ Захарна фабрика“ и „Гагарин“, сега се насочвате към „Кършияка“. Какво предстои?

– Точно така. Малък участък на улица „Оборище“, заключен между ул. „Васил Левски“ и „Брезовска“ всяка година го преасфалтирам, за което отиват по 20 хиляди лева. Как да го ремонтираме, като попада във Водния цикъл и като го направим, ще трябва пак да го разкопаем. Знам отлично кои улици са за преасфалтиране –„Брезовска“, „Васил Левски“, „Средец“, „Иван Рилски“, „Драгота“, „ Полковник Дрангов“, но всички са във Водния цикъл. Само подмяната на асфалтовата настилка на ул. „Иван Рилски“ струва 323 хиляди лева, а за ул.“Средец“ ще отидат 319 хиляди лева. Засега тази година разполагаме с 232 хиляди лева бюджет. Получихме 30 000 за запълване на дупки и спешно закърпихме Рогошко шосе, Брезовско, ул. „Полет“. Тук е индустриалната зона и инфраструктурата е разбита. Само един проект на

Голямоконарско шосе е 56 млн. лева и тук търсим помощта на държавата.

А от бюджета на района трябва да отделя пари за тротоари, за детски площадки. Вярвам, че ще получим повече пари, ще се види как върви приходосъбирането. Към настоящия момент изпълняваме обществена поръчка за преасфалтиране като през 2017 година усвоихме 600 000 лв, а предходната година 100 000 лв. Сега сме пуснали нова обществена поръчка за 1,5 млн. лв. за две години за тротоари, улици, настилки. Булевард „Дунав“ плаче за ремонт, локалното платно на Карловско шосе ще струва няколко милиона. За Рогошко шосе и разклоненията ще отидат вероятно 5 милиона. Но трябва да имаме търпение. Всички виждат как в Пловдив се строи и градът се променя. Преди време премиерът Бойко Борисов даде пример, че в чужбина на 5-7 години преасфалтират магистрали, нашите са по на 30 години, а пътната инфраструктура се амортизира. Но виждаме, че се изграждат нови пътища.

– По кои улици закърпвате дупки?

– Започнахме от бул. „Дунав“, бул. „Цар Борис Трети“, Рогошко шосе, Брезовско шосе, ул. „ Полет“, локалното на Карловско шосе, десетки са улиците в „Кършияка“. Има улици, които не са ремонтирани 30 -40 години.

– Тази година ще продължите ли да изграждате паркинги?

-Миналата година направихме доста, имаме 100 скоби, бройката не се увеличава, защото държим половината паркоместа да са свободни. До края на месеца започваме паркинг на улица „Абоба“ за повече от 20 автомобила, като половината ще бъдат платени. Има и граждани, които не искат да им правим паркинг. При готов проект, осигурено финансиране, строително разрешение на булевард „Марица“ 51 -53 хората не пожелаха паркинг и и се съобразихме с тях. Другият паркинг е на бул. „България“, а третият ще е на продължението на улица „Стефан Ботев“- малка уличка, успоредно на бул.“ България“. До средата на годината ще направим и трите паркинга. Миналата седмица започнахме нова детска площадка в парк „Сърнена гора”, ще направим и още една детска площадка в кв. „Захарна фабрика“. Ако получим допълнително финансиране от общинския бюджет, ще направя и трета детска площадка. Добрата европейска практика казва следното – на 300 метра в права линия от къщи трябва да има училище, детска градина, спирка и детска площадка. Направихме детска площадка пред Големия гигант, дойдоха жители и казаха, че искат и до Френската гимназия. Разбирам ги, но не мога да лиша хората от „Захарна фабрика“ от детска площадка, защото там няма нито една. Кметът трябва да е добър мениджър. Не можеш да си добър за всички, въпросът е да намериш златната среда.

– Вие добър мениджър ли сте?

– Винаги съм казвал, че на нас, политиците и кметовете, оценките ги дава народът. В „Северен“ вечер са 60 хиляди души, а през деня са 120 хиляди. Не можеш да ги заблудиш тези хора.

– Иван Тотев каза – два мандата ми стигат. На вас стигат ли ви два мандата, за да промените район „Северен“ и да го превърнете в добро място за живеене?

-Районният кмет трудно може да изцяло да промени своя район, тъй като не разполага със самостоятелен бюджет. Голямата политика се прави от общинския кмет. Властта така или иначе изхабява и мисля, че два мандата на един районен кмет са напълно достатъчни. Който дойде след мен, вярвам, че ще продължи това, което съм започнал по инфраструктурата и по политиката за недопускане на разширяване на махалите. Човекът, който ще седне на този стол, е важно да надгражда.

– Тогава ще играете ли за кмет на голяма община?

– За мен този въпрос не стои на дневен ред. Имам още много работа да свърша до края на мандата си. Това трябва да го каже първо нашият лидер Борисов и после социологията. Ако аз съм пети или десети, какви претенции мога да имам. Трябва да подберем най-подходящия. Има много добри кметове. Нашият лидер, както показва историята, винаги е взимал най-правилните решения.

– Кое от работата на кмета остава извън прожекторите?

– Компромисите, които правиш ежедневно с близките си, семейството и приятелите. Където и да отидеш, се съобразяваш, защото трябва да даваш добър пример. Аз не пуша, но не можеш, например, да управляваш и да извадиш цигара в заведение. За съжаление, масово не се спазва тази наредба.

-Е, сега нали ще я променят?

-Не съм убеден, че трябва да бъде променена. Не може да вървим назад, цяла Европа върви напред.

– Повече или по-малко са приятелите?

– Моите приятели са точно толкова, колкото, когато започнах първия си мандат. Никой стар приятел не съм загубил, имам много нови познати.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...