Новини от Пловдив Прес » Важно » Съгласен съм с вас, г-н Тотев! Два мандата стигат!
Важно Мнения Пловдив Политика

Съгласен съм с вас, г-н Тотев! Два мандата стигат!

Инж. Александър Константинов

Авторът на ПловдивПрес, икономистът инж. Александър КОНСТАНТИНОВ, бивш заместник кмет, с хирургичен разрез на експерт анализира изпълнението на бюджета на Пловдив за първото тримесечие и дава прогноза за останалата част от годината. Съпоставките дават ясна картина на моментната ситуация и много поводи за размисъл.


При годишен бюджет от 324 млн. лв. би следвало в едно тримесечие да бъдат отчетени 81 млн. лв. А община Пловдив отчита за първото тримесечие на 2018 г. 47,5 млн. лв., от които разходи за персонал 25 млн. лв. и издръжка 15 млн. лв. Разходите за инвестиции са само 3,5 млн. лв. при план за годината от 81 млн.лв. (това е предвидено в капиталовата програма). За да се изпълни годишният бюджет, в оставащите 9 месеца трябва да се реализират 276,5 млн. лв., или по 31 млн. лв. месечно. Това е почти два пъти повече от усвоеното през януари, февруари и март, когато са реализирани по 16 млн. лв. средно на месец.

Собствените приходи за първото тримесечие са 35 млн .лв., а държавните трансфери са 42 млн. лв. Преходният остатък от 2017 г. е 43 млн. лв., или общата сума, налична по сметките на общината, е била 120 млн. лв. Освен това има несъбрани вземания от различни лица за 17 млн. лв.,  или общият разполагаем ресурс през периода е бил над 137 млн. лв. При разходи от 47 млн. лв. в касите на общината стоят налични 90 млн. лв.?!  Какво означава това, защо се задържат разходите на общината при огромния брой ежедневни проблеми?

Работи ли изобщо огромната общинска администрация от 760 души?

Текущите ремонти на транспортната инфраструктура не вървят. Дупките по улиците се множат, а на Рогошко шосе изобщо няма асфалт, там е разорана нива. Това е една от входните магистрали на града, която, освен че води към най-големия гробищен парк в Южна България, е дом на стотици фирми, определящи индустриалния профил на града. Подобно е положението на почти всички входни магистрали на града. Продължават проблемите на младите семейства с детските общински заведения – ясли и градини. Пловдив привлича млади хора с деца от цялата страна, но изостава с изграждането на нови детски градини и ясли. При толкова много налични пари може да се започне

строителството на поне 3 нови детски заведения, но няма нито една обществена поръчка за това.

Основните ремонти на Кукленско шосе, бул. «Христо Ботев», Голямоконарско шосе, бул. «Никола Вапцаров», ул. «Иван Вазов» и десетина по-малки улици също «стоят» в общинските чекмеджета. Да не говорим за ремонта на кино «Космос», облагородяването на Небеттепе, Източната порта и всички подходи към Стария град.

Вече не се говори и за многоетажните паркинги – четири на брой, два в район «Централен» и по един в «Тракия» и район «Западен».

Най-старият парк на Пловдив – Дондуковата градина, също чака реализация на проект, който е готов още от 2011 г. Пари очевидно има, какво липсва тогава?

Наскоро в една медия уважаемият кмет на града г-н Тотев заяви: «Два мандата стигат!»  Като никога съм напълно съгласен с него. Наистина стигат, г-н Тотев, уморихме се да чакаме реализацията на всичко, което обещавате всеки ден пред гражданите на Пловдив. Ако изпълните поне половината от това, което сте обещали, ще има и трети мандат, но засега има само изявления в бъдеще време.

Още статии от автора

Александър Константинов: Пловдив пропусна приходи за 5 детски градини

Сегашният кмет нарежда масата и питието, а сметката ще плаща следващият

За решаване на проблемите с трафика един генерален план не стига

Иване, учи се от кмета Бойко Борисов, отчуждавай терени

Община Пловдив харчи за настоящето, Варна инвестира в бъдещето

Коментари

Коментари

VisVitalis
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Альоша или Левски на Бунарджика?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!