Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » Битката за наследството на милионера Ройдов била като роман на Балзак
Пловдив Съд и Прокуратура

Битката за наследството на милионера Ройдов била като роман на Балзак

Иванка Ройдова в началото на съдебния процес.

Ваня ДРАГАНОВА

По това дело са описани отвратителни отношения, в които хората се избиват като мухи за наследство, все едно е роман на Балзак. Сравнението направи адвокатът на Иванка Ройдова от Браниполе Йордан Давчев за начало на пледоарията си пред Пловдивския апелативен съд. Преди 2 години Ройдова беше задържана и обвинена, че е поръчала да бъдат убити общо шестима нейни близки – брат й Стойчо и всичките му наследници, за да сложи сама ръка на наследството на баща им Георги Ройдов, емигрирал в Щатите преди много години и успял да стане милионер. Мократа поръчка била спусната към килър, който се оказал агент под прикритие, и към неустановен в хода на разследването украински гражданин. На първа инстанция Окръжният съд в Пловдив призна Ройдова за виновна по първото обвинение и й даде 3 години условно и я оправда по твърденията на прокуратурата, че в подготвяното убийство е бил замесен и украинец.

Срещата на Ройдова с човека, оказал се после агент под прикритие и свидетел със защитена самоличност по делото, била в ресторант в Бачково. На нея присъствали трима души – Ройдова, познатият й Степан Кара, украинец, осъждан у нас за грабеж и за дрога, и въпросният агент. Кара свързал Ройдова с него, защото тя издирвала адвокат, който да уреди наследството на баща й, а негов познат му го препоръчал като добър юрист. „Поговорихме си в ресторанта за различията между кухните на отделните народи, после Иванка и Георги /адвокатът агент/ отидоха до колата да разменят някакви документи“, разказа пред Апелативиня съд Степан Кара. Според прокуратурата на въпросния агент под прикритието на адвокат Ройдова е дала 3000 лв. капаро, за да убие близките й. Защитата на Ройдова обаче твърди, че парите били за издирване на документи по наследството.

Преди да почине през 2014 г., Георги Ройдов е определил за изпълнител на завещанието си своята гледачка Недялка Бързакова, затова и трите му деца – Иванка, Стойчо и Анна, не получават нищо. „Иванка не е имала мотив да убие брат си и близките му, защото не те са били пречка за получаването на наследството“, подчерта адвокат Йордан Давчев.

Дъщерята на Стойчо Гергана обаче твърди, че когато научила, че леля й се готи да убие всички, не се учудила, защото това било напълно в стила на Иванка Ройдова.

Студените отношения между роднините заради предполагаемото наследство от около 5 млн. долара са от малкото безспорни факти по това дело. Дали Иванка е поръчала шесторно убийство, или е наела адвокат на срещата в Бачково, ще реши Пловдивският апелативен съд. Съставът ще трябва да се произнесе и за евентуалното участие на неизвестния украинец, защото прокуратурата и частните обвинители поискаха съдът да ревизира първоинстанционната присъда в оправдателната й част. Защитата на Ройдова пък настоя тя да бъде оправдана и по двете обвинения.

Решението ще стане ясно до месец.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...