Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Учени правят интелигентна система за управление на трафика в Пловдив
Градът Общество Пловдив Транспорт

Учени правят интелигентна система за управление на трафика в Пловдив

Трафикът в Пловдив
Трафик, архив

Галина ГЕОРГИЕВА

Система за управление на трафика в Пловдив разработва катедра „Компютърни системи и технологии“ в Техническия университет. Идеята е камери да следят скоростта, да отчитат броя на преминаващите автомобили, а специализирани сензори да правят оценка на тежестта и дължината на коли, камиони и мотори. Системата ще разпознава номерата на колите и ще следи за издирвани МПС-а, ще може да предвиди къде има опасност от обръщане на ТИР-ове или къде може да се образуват задръствания или къде има катастрофи.

Проектът на преподавателите от ТУ е съвместен с ТУ Габрово и е по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. „Ще бъде изграден Център за компетентност „Интелигентни мехатронни еко- и енергоспестяващи системи и технологии“, а катедрата ще реализира 4 секции към лаборатория за разпределени системи, интегрирани сензори, сензорни мрежи и електрони. Смятаме да изградим на бул. „Санкт Петербург“ тестова колона за следене на трафика, която да е база за бъдещо умно управление на трафика. Проектът е до 2028 година и в рамките на тези 10 години трябва да има резултати. Разчитаме, че ще видим тестови резултати още след пет години, а от петата до десетата ще се опитаме да го интергираме. Целта е евентуално предполагаемата тол система на българските магистрали да почерпи данни и инфорамция от нашите успехи, ако постигнем такива“, заяви пред ПловдивПрес доц. д-р инж. Николай Каканаков- ръководител на катедрата.

Доц. д-р инж. Николай Каканаков
Доц. д-р инж. Николай Каканаков

Според него такива системи има в Европа, но най-добре развити са в Унгария и Италия. “В много държави не искат напълно да интегрират системата, защото наличието на възможността да следим определен автомобил по номера му нарушава и личното пространство. Снимането на всяка влизаща кола в Пловдив означава огромно количество данни, което трябва да бъде съхранено добре, а сигурността на данните е важна и ние работим по това,“, увери доц. Каканаков.

Той добави, че такива системи може да са полезни за контрол на влизащите в Пловдив автомобили, за да се оцени какъв е трафикът в момента, да се предвиди има ли достатъчно паркоместа, кои булеварди могат да бъдат претоварени.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...