майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Маршрути » Вино и мезе на корем в Стария град, почерня от туристи (СНИМКИ)
Култура Маршрути Пловдив Посоки

Вино и мезе на корем в Стария град, почерня от туристи (СНИМКИ)

Старият град почерня от туристи, дошли да се насладят на двудневнното дефиле „Вино и гурме“, което се провежда днес и утре.

19 винарски изби от цялата страна и 12 водещи шеф готвачи са тук, разпънали по щандовете най-доброто, на което са способни. Това е четвъртото поредно издание на винения фестивал в Стария Пловдив, като за първи път се включват и изби от Северна Гърция. Специално за форума дойде и кметът на Солун Янис Бутарис.

Млади и стари, но всички с чаши в ръце.

Всеки желаещ да се наслади на виното може да закупи карнетки с жетони, които се продават пред или във всяка официална локация. Всеки жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, се предлагат заедно с жетони. Кулинарните изкушения са на цени между 1 лв. и 5 лв. на всяка една от локациите, а жетоните са в пакети.
4 жетона – 2 лева, 12 – 6 лева, чаша 8 – 8 лева.

Още при отккриването по щандовете се струпаха ценители.

В първия ден най-голяма беше навалицата в къща Георгиади, чиито двор се превърна в триумф за сетивата на ценителите. Освен хапките с различни колбаси, хляб и сирена, тук своите най-добри реколти представиха мелнишката винарна „Кьосев“ и винарска изба „Брестовица“.

Николай Кьосев обясняваше на всеки турист как се прави снежното розе.
Николай Кьосев обясняваше на всеки турист как се прави снежното розе.

Чужденците, които идват на групи по десетина души, се нахвърлиха върху „снежното“ розе на „Кьосев“, подплатено с бански старец или бяло сирене. „Всъщност наричаме го снежно, защото гроздето се бере през декември, макар че в Мелнишко рядко пада сняг, обясни собственикът на избата Николай Кьосев. След като се обере гроздето, се поставя за няколко часа във фризер на минус 4 градуса, после се прави вино по „бялата технология“, обясни винопроизводителят. Една от тайните за изтънчения вкус е проста – не го филтрираме, издаде Николай Кьосев. Снежното розе се предлага в два варианта – каберне фран и широка мелнишка в съотношение 60% към 40%, а вторият е от същите съставки, но съотношението е 60 на сто за широка мелнишка, което придава и по светъл и лек вкус на виното.

На щанда на Брестовица овациите обра розето, но този път от утвърдената марка Erigone, особено от реколтите 2015-2016.

На щанда на изба „Брестовица“ се натрупаха толкова ценители, че по едно време се наложи да доставят още кашончета с елексир. И тук овациите обра розето, но този път от утвърдената марка на брестовичани Erigone, особено от реколтите 2015-2016. Характеризира се с „Бистър, оранжево розов цвят „лучена люспа“. Носът е с карамелени нотки, билки и ягода конфи. Сладко, леко до средно тяло с къс финал и лека горчивина в края на вкуса, обясняваше на туристите чаровно момиче, докато с усмивка им наливаше чашите. Англичани и французи се чудеха какво е това „Рубин“ и „Памид“. След като опита от памида, усмихнат японец звънко отсече „Beaujolais nouveau 2017“. Йес, младо вино, но не божоле, а наше, памид, поправи го момичето, а японецът си наля втора чаша. Брестовичани с гордост отвориха от отлежалите реколти Maximinus Thrax от 2006 и от 2012, купаж от мавруд и рубин.


Хисарската изба Шато Копса се представи освен с гордоста си от серията „Cuve ruge” бяло и червено, предлага на гостите със супа от морски дарове днес и утре в къща „Бирдас“.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...