Старият град почерня от туристи, дошли да се насладят на двудневнното дефиле „Вино и гурме“, което се провежда днес и утре.
19 винарски изби от цялата страна и 12 водещи шеф готвачи са тук, разпънали по щандовете най-доброто, на което са способни. Това е четвъртото поредно издание на винения фестивал в Стария Пловдив, като за първи път се включват и изби от Северна Гърция. Специално за форума дойде и кметът на Солун Янис Бутарис.

Всеки желаещ да се наслади на виното може да закупи карнетки с жетони, които се продават пред или във всяка официална локация. Всеки жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, се предлагат заедно с жетони. Кулинарните изкушения са на цени между 1 лв. и 5 лв. на всяка една от локациите, а жетоните са в пакети.
4 жетона – 2 лева, 12 – 6 лева, чаша 8 – 8 лева.
Още при отккриването по щандовете се струпаха ценители.
В първия ден най-голяма беше навалицата в къща Георгиади, чиито двор се превърна в триумф за сетивата на ценителите. Освен хапките с различни колбаси, хляб и сирена, тук своите най-добри реколти представиха мелнишката винарна „Кьосев“ и винарска изба „Брестовица“.

Чужденците, които идват на групи по десетина души, се нахвърлиха върху „снежното“ розе на „Кьосев“, подплатено с бански старец или бяло сирене. „Всъщност наричаме го снежно, защото гроздето се бере през декември, макар че в Мелнишко рядко пада сняг, обясни собственикът на избата Николай Кьосев. След като се обере гроздето, се поставя за няколко часа във фризер на минус 4 градуса, после се прави вино по „бялата технология“, обясни винопроизводителят. Една от тайните за изтънчения вкус е проста – не го филтрираме, издаде Николай Кьосев. Снежното розе се предлага в два варианта – каберне фран и широка мелнишка в съотношение 60% към 40%, а вторият е от същите съставки, но съотношението е 60 на сто за широка мелнишка, което придава и по светъл и лек вкус на виното.

На щанда на изба „Брестовица“ се натрупаха толкова ценители, че по едно време се наложи да доставят още кашончета с елексир. И тук овациите обра розето, но този път от утвърдената марка на брестовичани Erigone, особено от реколтите 2015-2016. Характеризира се с „Бистър, оранжево розов цвят „лучена люспа“. Носът е с карамелени нотки, билки и ягода конфи. Сладко, леко до средно тяло с къс финал и лека горчивина в края на вкуса, обясняваше на туристите чаровно момиче, докато с усмивка им наливаше чашите. Англичани и французи се чудеха какво е това „Рубин“ и „Памид“. След като опита от памида, усмихнат японец звънко отсече „Beaujolais nouveau 2017“. Йес, младо вино, но не божоле, а наше, памид, поправи го момичето, а японецът си наля втора чаша. Брестовичани с гордост отвориха от отлежалите реколти Maximinus Thrax от 2006 и от 2012, купаж от мавруд и рубин.
Хисарската изба Шато Копса се представи освен с гордоста си от серията „Cuve ruge” бяло и червено, предлага на гостите със супа от морски дарове днес и утре в къща „Бирдас“.