Новини Пловдив Прес » България » Гергьовден е, има ли българин, който не празнува днес?
България Важно

Гергьовден е, има ли българин, който не празнува днес?

Днес е един от онези дни в годината, които са на практика национални празници, защото повечето хора отбелязват свой личен празник или паметен ден за свой близък.

Гергьовден е от най-масовите имени дни – по данни на националната статистика повече българи празнуват само на Цветница, Ивановден и Архангелов ден. През 2017-а  името Георги е върнало позициите си сред новородените, защото 1009 момчета са получили това име. Така Георги изпреварва модерното от години Мартин, дадено на 804 бебета,родени през миналата година, и се класира на второ място. Първата позиция е за Александър с 1116.

По традиция от времето на ранното християнство Свети Георги се счита за покровител на овчарите на стадата. Древна е и традицията Свети Георги Победоносец да се счита за небесен патрон на войската. Още от 17. век образът на великомъченика се появява в редица европейски страни върху бойни знамена и военни отличия за проявена храброст. Първото българско знаме с изображение на светеца е принадлежало на българските доброволци, сражавали се на страната на руската армия през Кримската война, и до днес то се съхранява в Ермитажа в Санкт Петербург.

В България Гергьовден е обявен за Ден на храбростта и армията с указ на Александър Батенберг през 1880 г. По времето на социализма честването на армията на този ден е отменено, но е възстановено през 1993 г.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!