Quantcast
Новини Пловдив » България » Слави Нестеров: Боян Петров е един от най-опитните алпинисти в света
България

Слави Нестеров: Боян Петров е един от най-опитните алпинисти в света

Боян Петров
Боян Петров

Боян Петров е предпазлив, той е един от най-опитните алпинисти в света. Едва ли в лошо време е тръгнал да изкачва Шиша Пангма“. Това каза по bTV алпинистът Слави Нестеров. Той е бил с Петров на експедиция до Гашербрум.

Боян Петров е в неизвестност от няколко дни. Посолството ни в Пекин е получило информация за изчезването на Петров на 3 май. Днес се очаква да бъде подновена акцията по издирването на алпиниста. Алпинистите от групата му съобщиха, че Боян е започнал да се катери към върха на 29 април и оттогава не се е връщал в базата.

С Боян се чухме за последно на 28 април,  беше в отлично здраве и кондиция, добави Нестеров. По думите му въпреки отлична прогноза за времето е възможно то да се влоши за минути в планината.

На въпрос дали е възможно Боян Петров да е направил бързо спускане от върха, Нестеров казва, че алпинистът е много предпазлив.

„Той си поставя точка с джипиес координати на всеки 100-150 метра, със сигурност има следа, с която се е върнал назад. На Шиша Пангма има два лагера, които са по-надолу, които са добре заредени и има възможност да е слязъл надолу“, коментира Нестеров.

Въпреки това той признава за притеснително, че палатката и чувалът на Петров са открити празни, но не бърза да прави прибързани заключения.

„След първите 1-2 дни с хубаво време ако Боян не се е прибрал, тогава можем да си вадим други заключения. Може да си е направил временен заслон и да изчаква отминаването на бурята“, смята Нестеров.

Според алпинисти върх Шиша Пангма, който се намира на китайска територия, е един от най-трудните за изкачване.

Д-р Калина Сълова започва работа като планински спасител преди повече от 30 години и участва в шест хималайски експедиции. Когато взима решението да изкачи Шиша Пангма като алпинист тя не казва на никого. Тръгва през май 1999 г. заедно с ветерана алпинист Дойчин Василев.

Двамата обаче закъсняват с тръгването към върха и са изправени пред избора или да се откажат, или да останат под открито небе.

„Когато чух това от Дойчин, че трябва да останем на бивак, спрях да мисля. Цялата нощ бяхме на една площадка около метър на два, ледена площадка. Изкопахме малко под леда, за да можем да се скрием от вятъра, но времето беше тихо, безспорно студено. Останахме седнали на тази площадка, движехме през цялата нощ краката си“, разказа Сълова. Той добави, че гледали да не заспят, защото не било ясно дали ще се събудят.

Да останеш на бивак означава просто да спреш и да изчакаш новия ден без нищо. Сутринта попитах „нагоре или надолу“, той ме погледна и от погледа му разбрах, че трябва нагоре“, спомня си тя. Според нея върхът е труден и заради резките промени във времето, характерни и за останалите осемхилядници, както и заради технически особености при изкачването му.

Казва обаче, че не се притеснява за Боян Петров. „Той умее да ръководи себе си, аз се убедих в тези осемхилядници, на които беше, защото все пак той преценяваше себе си относно заболяването, което носи и му се възхищавах като лекар, че умее да държи и да води заболяването си, а не то да го води“, казва Сълова.

За изкачването на Шиша Пангма д-р Карина Сълова и Дойчин Василев получават сертификат, където е записано 8017 м изкачена височина.

Още по темата

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от 3 май

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...