Новини от Пловдив Прес » Образование » Проф. Козлуджов към бизнеса: Заедно да ковем кадри за професиите на бъдещето
Образование Пловдив

Проф. Козлуджов към бизнеса: Заедно да ковем кадри за професиите на бъдещето

Проф. Запрян Козлуджов поиска бизнесът и университетите да си подадат ръка
Проф. Запрян Козлуджов поиска бизнесът и университетите да си подадат ръка

Галина ГЕОРГИЕВА

Бизнес и университети да си подадат ръка, заедно да направят учебни планове и програми за професиите на бъдещето, които стават все по-актуални и покрай Европейската столица на културата. Тази идея се роди на кръгла маса на тема „Висшето образование пред предизвикателствата на гражданските професии на бъдещето“, която беше организирана в Деня на Европа от Философско-историческият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Форумът събра университетски и училищни преподаватели, работодатели и представители на общински предприятия. В дискусията се включиха Иванка Киркова- началник на РУО Пловдив, Димитър Севов – директор на „Регионален държавен архив“ – Пловдив, Мариана Вучкова – началник отдел в Държавен архив – Пловдив, Йордан Илиев – директор на Общински институт „Старинен Пловдив“, Гергана Костадинова – ръководител отдел в ОИ „Старинен Пловдив“.

Целта на новите специалности на ПУ „ Английски език и културно наследство“, „География, технологии и предприемачество“, „История и чужд език“, „Документалистика и архивистика“, „Гражданско образование и чужд език“ и „Гражданско образование и биология“, е да подготвят младите хора за професиите на бъдещето.

Ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов коментира, че университетите не са професионални учебни центрове. „Това не могат да разберат част от управляващите и бизнеса. Ние не можем да произвеждаме работници на ишлеме, защото не това е задачата на университета. Трябва да насочим вниманието към значимостта на хуманитарните и обществените и социални науки“, заяви ректорът на ПУ. Той предложи бизнес и университет да си подадат ръка. „Бизнесът не знае какви кадри му трябват в близките няколко години. Нека заяви претенциите си, заедно да направим учебния план и програма за новите специалности на ПУ“, уточни проф. Козлуджов.

Директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев изрази готовност да осигури работа на завършилите новата специалност „Английски език и културно наследство“. „ Тези кадри ще бъдат подготвени както в сферата на туризма, така и в сферата на културата“, каза Илиев.

Доц. д-р Меглена Златкова – ръководител катедра „Етноногия“ коментира, че в близко бъдеще в Националния класификатор на длъжностите и професиите може да се включи и „Музеен педагог“. „Надявам се след 4 години да има и такива специалисти в областта на културното наследство, възпитаници на ПУ,  които ще работят в музеи“, обясни доц. Златкова.

Началникът на РУО -Пловдив Иванка Киркова пък предложи младите учители, които завършват университета и влизат в училище, да имат повече познания за нормативната база. „Ако те не са чували за учебна програма, учебен план, годишно разпределение, държавни образователни изисквания, не могат да си вършат както трябва работата“, коментира Киркова. Идеята й бе приета от проф. Козлуджов.

Още по темата

Дефицитът на кадри е най-голям в производството

Коментари

Коментари

VisVitalis
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Альоша или Левски на Бунарджика?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!