Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Бащата на прегазения полицай потресен, че изкарват сина му виновен наравно с Лерца
Важно Съд и Прокуратура

Бащата на прегазения полицай потресен, че изкарват сина му виновен наравно с Лерца

Бащата на прегазения полицай Куман Палазов.

Ваня ДРАГАНОВА

Бащата на пътния полицай Делян Палазов, прегазен от Катя Лерца на бул. „Санкт Петербург“ на Лаута на 13 май м. г., не издържа на твърденията на адвокатите, че синът му е виновен наравно с нея. „Обвиняват убит човек, как е възможно“, скочи Куман Палазов в съдебната зала, след като изслуша пледоариите на Марин и Димитър Марковски. Двамата адвокати твърдяха, че Делян Палазов е изскочил на платното иззад бус „Ивеко“ така, че Катя Лерца не е можела да го види по никакъв начин. Автотехническата експертиза по делото обаче показва, че Палазов е можел да бъде видян от 84 метра преди мястото, на което и бил, така че Лерца е можела да реагира, макар да се е движила с 99 км/час.

Механизмът на катастофата, довела до смъртта на Палазов, е следният – Лерца се движи с колата си „Киа Спортидж“ с почти 100 км/час зад пътуващо също с превишена скорост „Мицубиши Аутлендър“ в лявата лента на булеварда. Средната е свободна и когато засича летящото мицубиши, Палазов, който е един от полицаите, охраняващи събора на Лаута, излиза на платното и маха със стоппалката. Шофьорката на първата кола Станимира Гюрова набива спирачки и за да не се блъсне в мицубишито отзад, Лерза прави маневра надясно и помита Палазов.

Има косвено съпричиняване и от страна на Гюрова, а пътните полицаи могат да махат със стоппалката и от банкета. Тяхно задържение е да се грижат за безопасността си“, заяви Марин Марковски. Той дабви и че клиентката му не заслужава да отиде в Сливенския затвор, защото там никой не се поправя, там само се оцелява.

Това потресе близките и приятелите на загиналия полицай и след края на заседанието се стигна до разправия с адвокатите пред залата.

На първа инстанция Катя Лерца получи присъда от 2 г. и 4 мес. затвор и беше лишена от книжка за 4 години. В мотивите си към ефектината присъда Окръжният съд се позовава и на факта, че месец и половина след инцидента Лерца е засечена на паркинаг пред „Била“ на бул. „Македония“, макар вече да е била с отнета книжка. „Детето ми беше с температура и се наложи да отида до аптеката. А и като си предавах книжката и талона, не ми връчиха постановление, че нямам право да шофирам“, обясни Катя Лерца. „Не знаете ли, че нямате право да шофирате без книжка“, попита я в този момент съдия Христо Крачолов. Впрочем версията на Лерца за отиването да аптеката на „Била“ с кола не е много достоверна, защото до дома й, който е на метри от Събота пазара, има поне 3 аптеки.

От Апелативния съд Катя Лерца поиска „оправдана вина“ , за да си гледа децата, а защитниците й настояха за условна присъда, ако не бъде оправдана.

Адвокатът на роднините на Палазов Вихър Найденов настоя за завишаване на присъдата. Съдът ще се произнесе до месец.

Още по темата

Лерца поиска „оправдана вина“, за да си гледа децата 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...