Quantcast
Новини Пловдив » България » Янка Такева иска по-високи учителски заплати от 1 октомври
България

Янка Такева иска по-високи учителски заплати от 1 октомври

Янка Такева
Янка Такева

Увеличението на заплатите на учителите да се изтегли от 1 октомври 2018 г. настояват от Синдиката на българските учители (СБУ). Мотивът им е, че тази година ще се пенсионират 4 200 преподаватели. „Младите хора трябва да се мотивират да влязат в образователната система и да заместят по подобаващ начин пенсиониралите се учители.“ Това обяви Янка Такева, председател на СБУ на официалната церемония за избор на учител №1 в Националния конкурс „Учител на годината“.

Такева призова правителството, че още от октомври месец тази година трябва да се отпуснат около 93 милиона лева предвидените в бюджета за 2019 г. Там са заложени 362 милиона лева. „Смятам, че министърът на финансите Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов ще се съгласят. Увеличението не трябва да бъде по-малко от 18%, очаква председателят на Синдиката на българските учители.

На въпрос какви качества трябва да притежава един съвременен преподавател, Такева заяви, че на днешното събитие присъстват 74 учители и всеки един от тях трябва да притежава качества като иновативен преподавател, който да умее да използва съвременните информационни технологии в своята работа. Същевременно той трябва да има собствен методически опит, да бъде комуникативен, грижовен и да бъде човек, който има иновативна политика, която да е приложена в образователната система.

На официалната церемония по награждаването на учителите присъства и просветният министър Красимир Вълчев. „Учителите са тези хора, на които ние разчитаме най-много за това да учат и възпитат децата ни, да премахнат агресията и да ги направят добри граждани“, каза министърът.

Той информира, че средната заплата на учителите в момента е 1 080 лв. за педагогическия персонал. Средната основна заплата е малко над 800 лева, в която има допълнителни възнаграждения. „Имаме високи заплати в някои училища, където брутната заплата е 1 500 лв. за ръководните длъжности, докато за останалите е малко по-ниска“, обясни Красимир Вълчев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...