Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » С черешови топчета и пушки откриха събора в „Лаута“ СНИМКИ
Пловдив Посоки

С черешови топчета и пушки откриха събора в „Лаута“ СНИМКИ

Със залп от три черешови топчета стартира Народния събор
Със залп от три черешови топчета стартира Народния събор

Галина ГЕОРГИЕВА

Три черешови топчета и пушки откриха третия  Народен фолклорен събор в парк „Лаута“. Гърмежите отекнаха малко след 10: 40 часа, а преди това  градоначалникът  Иван Тотев, кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров и македонският министър на културата Роберт Алагьозовски дадоха старт на тържествата.

Гостите бяха посрещнати с хляб и сол по стара българска традиция, а Костадин Димитров и  Роберт Алагьозовски се впечатлиха от старинните пушки и се снимаха с представители на комитет „Родолюбие“.

Точно в 12 часа цяла чета от над 20 души  ще направи възстановка на Априлското въстание. „ Вече трета година участваме в събота, искаме малките да знаят българската история“, заяви Сава Куфаров.

Костадин Димитров откри събора и заяви, че тук ще дойдат над 3000 участници  от цяла България. Той се извини на хората, които живеят наблизо и допълни, че два дни ще има танци, музика и веселба. „Благодаря и на полицията, надявам се този път  Народният събор да протече безпроблемно. Хора, карайте внимателно по пътищата, призова Димитров.

Кметът Иван Тотев също апелира шофьорите да бъдат по-внимателни. „ Прекрасно е всеки път, когато сме тук в Лаута. Спомням си как преди няколко години изглеждаше парка и колко усилия се положиха, за да стане предпочитано място от пловдивчани. Сигурен съм, че Народният фолклорен събор ще се превърне в традиция, защото хората го предпочитат и го очакват всяка година. Надяваме се от 2019-а да има и международно участие и да се включат групи от Македония. С идването на македонския министър на културата в Пловдив вярвам, че ще направим много събития догодина с  участието и на Македония.“, каза Тотев.

В 14 часа ще се проведат народни борби, а училището по народни инструменти ще е открито и през двата дни. Всички желаещи ще могат безплатно да се научат да свирят на гайда, кавал, тъпан.

Кулминацията на събора тази година е участието на Виевската фолк група с изпълнения от 19 часа довечера, а в неделя съборът ще бъде закрит с концерт на ансамбъл „Тракия“ от 20 часа.

Над 50 занаятчии ще покажат своите продукти и ще правят демонстрации.

Паркът се изпълни с хора още сутринта. Деца и възрастни се разхождат между двете сцени и централната алея, където са разположени шатрите на занаятчиите.  Като на всеки събор  търговци предлагат бира, пържоли, кебапчета, кюфтета и шишчета.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...