Quantcast
Новини Пловдив » Култура » Възстановяват Небет тепе и Източната порта с 9 млн. лв
Култура Пловдив

Възстановяват Небет тепе и Източната порта с 9 млн. лв

Източната порта на Филипопол
Източната порта на Филипопол

Галина ГЕОРГИЕВА

Източната порта и Небет тепе ще бъдат възстановени, а Община Пловдив ще кандидатства по отворената програма на МРРБ за културна инфраструктура, която предвижда 85% грантово финансиране и 15% кредитна линия. Кметът Иван Тотев обясни, че е създадена работна група, която да подготви процедурата за обектите, а общата сума на държавното финансиране е 9 млн.лв.

В четвъртък миналата седмица идейният проект за Източната порта е бил внесен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство. Той е изработен преди години от арх. Румяна Пройкова.

“За Небет тепе Общината ще използва стария проект на архитект Пройкова. Предстои да бъдат обновени и строителните разрешения. Говорихме със зам.-министъра на културата Амелия Гешева да съдейства и той да бъде разгледан максимално бързо. Това са двата най- големи проекта, които Общината предстои да реализира през следващите години, заедно с Голямата Базилика и Форума, коментира кметът.

Той уточни, че къщата на ул. „Иван Страцимир” до Източната порта, която преди 2 години стана собственост на общината, ще бъде проектирана за Информационен център. „ Открива се прекрасна панорамна тераса, която гледа към Източната порта и там ще ситуираме кафене. Желанието на общината е улицата да бъде обновена и да направи връзката от Източната порта към Малката базилика. Улицата е колоритна, може да направим там и базар“, допълни Тотев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...