Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Китайците почват одит на летище Пловдив, искат жп връзка
Бизнес Пловдив Транспорт

Китайците почват одит на летище Пловдив, искат жп връзка

Летище Пловдив
Летище Пловдив

Галина ГЕОРГИЕВА

Китайските концесионери на летището пристигат утре по обяд в Пловдив и ще направят оглед на терминала със специалисти, съобщи кметът Иван Тотев. Той обясни, че новият концесионер иска да започне максимално бързо изпълнението на инвестиционното си намерение, въпреки че все още няма официално подписан договор с Министерството на транспорта.

„ Ще имаме работна вечеря утре, но знам от представителите им в София, че искат бързо да започнат с инвестициите в летището и разширяване на терминала и пистата. Водят разговори с Министерство на транспорта за изграждане на жп връзка към същестуващата жп линия. Плановете са сериозни. За нас е важно да се подпише максимално бързо договорът и да се развие карго зоната и пътническите превози. Сега оперираме с „Райънейр“ , но всяка линия е добре да се развие за Европейска столица на културата, каза Иван Тотев.

ПловдивПрес припомня, че концесионер на летището е консорциумът между китайския авиационен гигант „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“. Концесията е за 35 години, а дружеството трябва да реализира инвестиции в обекта в размер на 79 083 000 евро. Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на нови съоръжения.

След изтичането на гратисния период от 48 месеца, за всяка календарна година концесионерът ще извършва плащане, което се състои от фиксирана и променлива част. Фиксирана част е в размер на 600 000 лева без ДДС, а променлива част представлява 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта на концесията.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...