Quantcast
Новини Пловдив » България » Боян остава завинаги в любимата си планина! Простиха се с него
България Важно

Боян остава завинаги в любимата си планина! Простиха се с него

Боян Петров ще остане във величествените Хималаи за вечни времена. Това стана ясно, след като се разбра, че спасителната акция по издирването му приключи днес. И то без успешен край. Така Боян официално остава в неизвестност, но за всички вече е ясно, че е загинал и няма как да е оцелял толкова време в суровите условия в склоновете под връх Шиша Пангма. Съни, както е прякорът на Боян, е в неизвестност близо две седмици, след като тръгна да изкачва най-ниския, но много коварен осемхилядник.

Кирил Петков, който е от екипа на Боян Петров и участва в издирвателната акция, обяви края на търсенето и се сбогува с алпиниста чрез публикация във Фейсбук.

„Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата – искахме да се уверим с очите си още веднъж – стигнахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни – времето беше слънчево – качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целият високопланински полет беше 1 час и 30 минути.

За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10те приятели на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!“, написа в социалната мрежа Кирил Петков.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...